UmjetnostVijesti iz zemlje

Počele prijave za Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Zvanična selekcija AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra ove godine

Al Jazeera Balkans objavila je poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na drugom izdanju Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (AJB DOC), koji će biti održan u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U fokusu ovogodišnjeg festivala biće dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju.

“AJB DOC Film Festival rezultat je iskustva televizijske kuće Al Jazeere Balkans u dugogodišnjem radu s produkcijom, akvizicijom i emitovanjem dokumentarnih filmova, a za cilj ima afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti”, navode iz Al Jazeere Balkans.

Prijave za drugo izdanje AJB DOC Film Festivala mogu se slati putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 10. maj, a produženi 31. maj 2019. godine.

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute.

Zvanična selekcija AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra ove godine. Od prispjelih prijava u zvaničnoj takmičarskoj selekciji biće prikazano 12 dokumentarnih filmova, četiri u netakmičarskoj “Last Minute Cinema”, a u posebnoj selekciji “AJB Prikazuje” tri filma.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene nagrade u tri kategorije, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button