U Fokusu

Abuja džamija: Simbol jedinstva i islama u Nigeriji

Ima zlatnu kupolu i četiri minareta. Sadržaji unutar džamije uključuju konferencijski centar koji može držati 500 ljudi, islamsku knjižaru i islamsku školu

Nacionalna džamija u Abuji u Nigeriji smatra se simbolom jedinstva i islama u toj zemlji, a arhitektonskom strukturom privlači posjetioce iz svih dijelova svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sagrađena je 1984. godine, a svečano otvorena 1991. godine. Džamija je među 50 najljepših religijskih centara u svijetu. U kompleksu džamije, koji je među najvećim arhitektonskim strukturama Nigerije i koji se nalazi među 50 najljepših religijskih centara u svijetu, svakodnevno se obavlja bogosluženje, ali i obrazovne i komercijalne aktivnosti.

Imam džamije Muhammed Kabir Adem izjavio je za AA da je džamija otvorena 1991. godine kada je Abuja proglašena glavnim gradom Nigerije. U njoj istovremeno može klanjati 15.000 vjernika.

Ima zlatnu kupolu i četiri minareta. Sadržaji unutar džamije uključuju konferencijski centar koji može primiti 500 ljudi, islamsku knjižaru i islamsku školu.

U Nigeriji, sa populacijom od oko 200 miliona ljudi, živi više od 200 etničkih grupa.

“Ova džamija je simbol jedinstva i islama”, poručio je Adem.

Džamija je izgrađena na površini od 60.000 metara kvadratnih.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button