Kulinarstvo

Pljeskavice od tune s prelivom od krompira

Sastojci:

Pljeskavice:

1 jaje
2-3 kašike crnog brašna
malo soli i vegete
100 gr. svježeg sira
50 gr. feta sira
100 gr. mozzarella sira
1 konzerva tunjevine
malo peršuna

Preliv od krompira:

2-3 krompira
malo soli
1 kašika putera
200 ml. vrhnja za kuhanje
malo parmezana

 

Priprema:

Izmutit jaje sa malo soli i bibera.

Dodati brašno pa sve to izmutiti.

Dodati sva tri sira i izmješati.

Tunjevinu ocjediti iz ulja pa dodati smjesi.

Dodati i peršun pa sve izmješati.

Ostaviti u frižider da odstoji 15-20 minuta.

Dok smjesa za pljeskavice stoji u frižideru vi ogulite krompir i stavite da se kuha u slanoj vodi.

Vlažnim rukama oblikovati pljeskavice i redati na tepsiju obloženu pek papirom.

Peći na 400 F – 200 C oko 20 minuta.

Ja sam dobila 6 manjih pljeskavica vi možete praviti i veće.

Kad je krompir skuhan izgnječite ga viljuškom.

U tavu stavite puter da se otopi.

Na otopljen puter istresti krompir pa sve to izmješati.

Zaliti vrhnjem za kuhanje i mješati žicom oko 5 minuta, može i manje.

Pljeskavice staviti na tanjer, preliti sosom od krompira i posuti sa malo parmezana.

 

Prijatno!

 

Recept od Nihade Kopić

Akos.bA

Povezani članci