Pljeskavice od tune s prelivom od krompira
Sastojci:
Pljeskavice:
 	1 jaje
 	2-3 kašike crnog brašna
 	malo soli i vegete
 	100 gr. svježeg sira
 	50 gr. feta sira
 	100 gr. mozzarella sira
 	1 konzerva tunjevine
 	malo peršuna
Preliv od krompira:
 	2-3 krompira
 	malo soli
 	1 kašika putera
 	200 ml. vrhnja za kuhanje
 	malo parmezana
Priprema:
Izmutit jaje sa malo soli i bibera.
Dodati brašno pa sve to izmutiti.
Dodati sva tri sira i izmješati.
Tunjevinu ocjediti iz ulja pa dodati smjesi.
Dodati i peršun pa sve izmješati.
Ostaviti u frižider da odstoji 15-20 minuta.
Dok smjesa za pljeskavice stoji u frižideru vi ogulite krompir i stavite da se kuha u slanoj vodi.
Vlažnim rukama oblikovati pljeskavice i redati na tepsiju obloženu pek papirom.
Peći na 400 F – 200 C oko 20 minuta.
Ja sam dobila 6 manjih pljeskavica vi možete praviti i veće.
Kad je krompir skuhan izgnječite ga viljuškom.
U tavu stavite puter da se otopi.
Na otopljen puter istresti krompir pa sve to izmješati.
Zaliti vrhnjem za kuhanje i mješati žicom oko 5 minuta, može i manje.
Pljeskavice staviti na tanjer, preliti sosom od krompira i posuti sa malo parmezana.
Prijatno!
Recept od Nihade Kopić
Akos.bA
 
				


