Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Pet zimskih destinacija koje će Vas ostaviti bez daha

Pet zimskih destinacija koje će Vas ostaviti bez daha

Često se odnosimo prema zimi kao prema godišnjem dobu koje se mora ,,podnositi“, ali priznaćete da postoji određena magija koja dolazi sa hladnim mjesecima.

 

Nojšvanštajn, Njemačka

Ovo zdanje koje naprosto oduzima dah inspirisalo je animatore za dvorac u Diznijevom crtanom filmu Uspavana ljepotica. Čak 6000 posetilaca dođe do ove atrakcije tokom ljeta, ali zimi izgleda još bajkovitije – plus nema gužve. Locirane na jugozapadu Bavarije, kule ovog romanskog zamka ponosno se promaljaju iznad snijegom pokrivenih borovih šuma. Smjestite se u nekom obližnjem gradu poput Fusena i obavezno istražite okolinu za najljepše kadrove za fotografisanje.

 

Jezero Bled, Slovenija

Jezero Bled je pravi biser Slovenije; slikovito naselje koje se nalazi na manje od sat vremena od Ljubljane. U julu i avgustu svjetlucavo jezero se udružuje sa drvenim čamcima i djecom mještana koja se brčkaju u plićaku. Međutim, kada dođe zima, ovo mjesto doživi nestvarnu transformaciju. Prava zimska čarolija – jezero postaje mirno i tiho, a prizor srednjevekovnog zamka na sredini jezera ostaviće vas bez daha.

 

Laponija, Finska

Za vrijeme zimskih mjeseci, najsjeverniji region u Finskoj, Laponija, je maltene u potpunosti prekriven tamom. Ovo možda zvuči potpuno neprimamljivo, dok ne pogledate u nebo i ne vidite nestvarno prelamanje svjetlosti u duginim bojama dokle god vam oko seže. Januar, februar i mart su najbolji mjeseci za gledanje polarne svjetlosti (aurora borealis), prirodnog fenomena koji se dešava kada se elektroni sudare sa zemljinom atmosferom. Ušuškajte se u nekom od predivnih tamošnjih hotela ili izađite napolje kako biste vidjeli irvase ili išli na snježni safari kroz koji će vas voditi – haskiji.

Mon Tramblan, Kanada

Mon Tramblan na Kvebeku nije samo ski odmaralište. Ovaj neobični grad je usavršio après-ski scenu sa živahnim barovima, buticima i kafeima kako bi se i oni koji ne vole skijanje dobro zabavili. Provedite vrijeme posmatrajući slikoviti, šareni grad i isprobavajući palačinke.

Nacionalni park Banf, Kanada

Ovo mjesto se često pojavljuje na listama najljepših destinacija na svijetu, a ne razočarava ni kada hladniji mjeseci dođu. Banf i jezero Luiz oživljavaju kada živa u termostatu opadne, uz festival Snow Days (koji traje čak mjesec dana), klizanje na ledu i skijaške događaje. Dodajte i jezero Morejn na listu za obilazak – na stakleno čistoj vodi se reflektuje Dolina deset vrhova i stvara se nevjerovatan efekat ogledala.

mycupoftea.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top