DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Pet Poslaničkih načina kako zaštiti svoju djecu od zla

Djeca su emanet od Allaha Uzvišenog. Ne samo da moramo prisustvovati njihovom fizičkom, duhovnom i intelektualnom rastu, moramo ih također zaštiti i držati daleko od zla, bilo vidljive ili nevidljive prirode. Štiti svoje dijete je obaveza svakog roditelja.

Bilježi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Svi ste vi pastiri i bit ćete odgovorni za svoje stado” ( Buharija i Muslim).

Poslanik alejhi selam nas kroz 5 sljedećih savjeta savjetuje kako zaštiti našu djecu.

Dova za zaštitu

Poslanik je uobičavao učiti ovu dovu za svoja dva unukan Hasana i Husejna r.a. koja glasi: ” E’uzukum bi kelimatillahi taameti min kulli šejtanin we haametin we min kulli ‘ajnin laamehh” ( Tražim zaštitu za vas u Allahovim savršenim riječima od svakog šejtana, od svakog zla i od svakog zla oka). Preporučeno je da se ova dova uči djetetu ujutro, naveče i prije izlaska iz kuće.

Učiti zadnje tri sure iz Kur’ana i Ajetul Kursiju

Sura Ihlas, Sura El- felek i sura En-nas su poznate kao sure zaštitnice. Po sunnetu Allahova Poslanika Muhameda a.s. svaku noć bismo ih trebali učiti, a potom potrati po sebi koliko nam ruke dohvaćaju kako je Aiša r.a. prenijela. Nesai bilježi od Ibn Abasa El Džuhanija da mu je Allahov Poslanik a.s. rekao: ” O Ibn Abase da li želiš da te obavjestim o najboljoj stvari za one koji traže utočište kod Allaha?” On odgovori: “Naravno Allahov Poslaniče”.

Poslanik reče: ” Reci ‘tražim zaštitu u Gospodara svitanja, i “Reci ‘tražim zaštitu u Gospodara ljudi” Ove dvije sure su najbolje zaštitnice”.

Također, Ajetul Kursij, 255. ajet sure El- Bekare je čuven kao zaštitia od zla šejtana.

Sura El-Bekare

Poznato je da učenje sure El-Bekare drži šejtana daleko od kuće. Kako su mnoge turbulencije od šejtana i šejtanske prirode držanjem šejtana podalje od svoje kuće je ključno za zaštitu svoje porodice.

Poslanik a.s. je rekao da šejtan bježi od kuće u kojoj se uči sura El-Bekare.

“.. Ko god prouči suru El- Bekare noću u svojoj kući, šejtan neće moći ući u tu kuću tri noći. A ko je prouči danju, šejtan neće ući u tu kuću tri dana” ( At- Taberani)

Naljepnice na ulazu u toalet

Toalet je mjesto nečistoće i prljavštine što ih čini privlačnim za džine i šejtane. Poslanik a.s. nas je podučio kako da se zaštitimo od njihovog uticaja i potencijalnog zla dok koristimo toalet. Veoma je važno da podučimo djecu tim dovama koje nam je Allahov Poslanik prenio, koje uključuju dove pri ulasku i izlasku iz toaleta. Dobar podsjetnik su naljepnice koje roditelji mogu zalijepiti i time podsjećati djecu, a i sami sebe, na dove prilikom izlaska i ulaska u toalet.

Predostrožnost u akšamsko vrijeme

Poslanik a.s. prakticirao da se ne dozvoljava djeci da budu van kuća u vrijeme akšama jer je to vrijeme kada su šejtani vani. Praktično znači da ih uvedete prije akšam namaza i da budu u kući sat vremena od nastupanja akšam namaza.

Poslanik a.s. je rekao:“Kada noć padne, uvedite svoju djecu u kuću jer su šejtani vani u to vrijeme. Kada sat vremena noći prođe možete ih pustiti.” ( Muslim i Buharija).

Također je preporučeno da se hrana i piće prekriju, zatvore vrata i stave zastori na prozore.U svim aspektima Poslanik a.s. nam je davao najbolje savjete i samim tim najbolji  primjer u zaštiti djece od zla na ovom svijetu.

Molim Allaha da sačuva vas i vašu djecu od zla šejtana.

IZVOR: ABOUTISLAM.NET

Povezani članci

Back to top button