Pečena oslić tortica
Priprema:
20 min
Kuhanje:
35 – 40 min
Serviranja:
4 porcije
Sastojci:
250g krušnih mrvica ili prezle
250g Galbani mocarela sira na komadiće
1 manji luk
1/2 kašičice začinskog bilja
so i biber
370ml Dukat trajnog mlijeka
1 kašika Dukat maslaca
130g gljiva, tanko nasjeckanih
prstohvat šećera
2 kašike brašna
2 kašike paradajza iz tube
1 kašičica limunovog soka
2 fileta oslića , očišćena i posušena
list peršuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C. Premažite maslacem tepsiju.
U zdjelu spojite krušne mrvice, sir, luk, začinsko bilje, so, biber i tri kašike mlijeka. Ostavite da se smjesa sjedini. U tavi istopite maslac na umjerenoj temperaturi i izdinstajte gljive. Začinite ih solju, biberom i šećerom i dinstajte 5 minuta ili dok ne postanu mekane.
Umutite brašno u preostalo mlijeko i postepeno ulijevajte u tavu sa gljivama. Dodajte i paradajz iz tube, konstantno miješajući dok ne prokuha. Smanjite temperaturu i pustite da krčka 3 minute. Kada su gljive gotove, dodajte limunov sok.
Položite ribu na tepsiju, prekrijte je mješavinom krušnih mrvica, pa poklopite drugim filetom. Ravnomjerno rasporedite umak od gljiva i pecite 20 – 25 minuta.
Pospite peršunom i servirajte.
Savjet:
Odaberite bijelu ribu za ovaj recept.
akos.ba