Kulinarstvo

Pečena oslić tortica

 

Priprema:

20 min

Kuhanje:

35 – 40 min

Serviranja:

4 porcije

Sastojci:

250g krušnih mrvica ili prezle

250g Galbani mocarela sira na komadiće

1 manji luk

1/2 kašičice začinskog bilja

so i biber

370ml Dukat trajnog mlijeka

1 kašika Dukat maslaca

130g gljiva, tanko nasjeckanih

prstohvat šećera

2 kašike brašna

2 kašike paradajza iz tube

1 kašičica limunovog soka

2 fileta oslića , očišćena i posušena

list peršuna

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C. Premažite maslacem tepsiju.

U zdjelu spojite krušne mrvice, sir, luk, začinsko bilje, so, biber i tri kašike mlijeka. Ostavite da se smjesa sjedini. U tavi istopite maslac na umjerenoj temperaturi i izdinstajte gljive. Začinite ih solju, biberom i šećerom i dinstajte 5 minuta ili dok ne postanu mekane.

Umutite brašno u preostalo mlijeko i postepeno ulijevajte u tavu sa gljivama. Dodajte i paradajz iz tube, konstantno miješajući dok ne prokuha. Smanjite temperaturu i pustite da krčka 3 minute. Kada su gljive gotove, dodajte limunov sok.

Položite ribu na tepsiju, prekrijte je mješavinom krušnih mrvica, pa poklopite drugim filetom. Ravnomjerno rasporedite umak od gljiva i pecite 20 – 25 minuta.

Pospite peršunom i servirajte.

 Savjet:

Odaberite bijelu ribu za ovaj recept.

akos.ba

Povezani članci