Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Semić-Isaković: Svinja u svemu što jedemo i što jesmo

Semić-Isaković: Svinja u svemu što jedemo i što jesmo

Mnogi dnevne aktivnosti nakon ustajanja počinju s tuširanjem. Dakle, u sapunu, masne kiseline, dobivene iz prokuhanih svinjskih kostiju koriste se kao učvršćivač, ali i kao sredstvo za dobivanje bisernog sjaja. Ukoliko pogledate po kupaonici, vidite još mnogo proizvoda poput šampona, regeneratora, krema protiv bora, losiona za tijelo, paste za zube. Znači prije doručka, susreli ste se sa svinjom nekoliko puta. Zatim, za doručkom, svinjske dlake ili proteini svinjske dlake su korišteni kao „poboljšivači“ tijesta.

Kada krenete na posao, ispod ceste ili zgrada koje vidite, sigurno se nalazi šupljikavi beton, koji je kao lagana vrsta betona sadrži koštane proteine u sebi. U kočnicama, naročito u kočnicama vozila njemačke proizvodnje, postoji dio kočnice koji je napravljen od svinjskog koštanog pepela. I u kolaču od sira, i raznim poslasticama, kao što je mousse od čokolade, tiramisu i puding od vanilije – i u svemu što se hladi u supermarketima nalazi se želatina kako bi što bolje izgledalo. Svinja je prisutna i u uređenju interijera, koristi se u bojama za teksturu, ali i za sjaj. U četkama za bojenje, dlake se koriste jer su pogodne za izradu četkica, zbog svoje izdržljivosti.

Komad mesnog odreska, koji se prodaje u supermarketima, je zapravo krava. Ali što se dogodi kada zakoljete kravu tokom industrijske proizvodnje? Ostane mnogo malih komada mesa, koji se ne mogu prodati kao mesni odrezak, tako da se komadi zalijepe međusobno pomoću fibrina iz svinjske krvi. Tako nastane velika kobasica, koja se zamrzne, zatim izreže na dijelove i prodaje kao odrezak. Ovo se također događa i sa tunom.

U Grčkoj postoji industrija, koja proizvodi cigarete koje sadrže svinjski hemoglobin u filteru, i prema njima on čini umjetna pluća u filteru. Ubrizgavanje kolagena (od 70-ih godina – svinjskog kolagena) se koristi za „brisanje“ bora. Razlog je činjenica da su svinje u građi tkiva bliske čovjeku, pa tako i u kolagenu. Najnovije, svinjski zalistak koji ugrađen u tehnološki oblikovano metalno kućište predstavlja ustvari metak, a može biti implantiran i u ljudsko srce, bez operacija na otvorenom srcu.

Nažalost, možemo slobodno da zaključimo da je svinjetina svugdje oko nas, a, ako se ne čuvamo, i u nama. No, ukoliko se pravilno educiramo, osvijestimo i educiramo ljude u svom okruženju, onda sve ovo možemo izbjeći u svrhu, prije svega, postizanja zadovoljstva Uzvišenog Allaha, te poboljšanja našeg zdravlja.

Nadamo se da ćete pri sljedećem upitu zašto ne jedete svinjetinu odgovoriti malo većim i/ili dubljim odgovorom osim da je nezdrava, masna ili da ju ne jedete iz vjerskih razloga. Imate barem 450 infektivnih razloga, i/ili 57 razloga sistemskih infekcija organizma da navedete.

Danas imamo pregršt proizvoda koji na sebi posjeduje halal znak i sigurni su za konzumaciju muslimanima. Na razini Bosne i Hercegovine djeluje i radi i Agencija za certificiranje halal kvalitete. Dakle, izbor imamo, jer su proizvodi pristupačni konzumentima i cijenom i kvalitetom. Imamo li i koji nam je izgovor?

Piše: Vildana Semić Isaković, mag.san.ing.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com