Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Odlike Medine: Muhammed, a.s., redovno je subotom posjećivao džamiju Kuba

Odlike Medine: Muhammed, a.s., redovno je subotom posjećivao džamiju Kuba

medina-poslanik

Džamija Kuba u Medini ima svoju vrijednost i značaj i, kao i Poslanikova džamija, utemeljena je na bogobojaznosti otkako je izgrađena. Na vrijednosti namaza u džamiji Kuba ukazuju mnogi Vjerovjesnikovi, sallallahu alejhi ve sellem, hadisi u kojima je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojim postupcima, praksom ukazao na tu vrijednost, ali i riječima. Kada je riječ o Poslanikovoj praksi koja ukazuje na vrijednost džamije Kuba, Abdullah b. Omer, radijallahu anhu, kazuje: „Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, dolazio bi u džamiju Kuba svake subote, pješice ili na jahalici, pa bi u njoj klanjao dva rekata.“ (El-Buhari i Muslim)

Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi koje ukazuju na vrijednost namaza u džamiji Kuba prenosi Sehl b. Hunejf, koji kaže: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Ko god se okupa u svojoj kući, a potom dođe do džamije Kuba i u njoj klanja bilo koji namaz, dobit će nagradu obavljene umre.’“ (Ibn Madže i drugi)

Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi u hadisu: “…i u njoj klanjaj bilo koji namaz“, obuhvataju i farzove i nafile.

U sunnetu nije preneseno nešto što bi ukazivalo na posebnu vrijednost i značaj nekih drugih džamija u Medini mimo ove dvije koje smo naveli.

Izvor: ”Odlike Medine i etika stanovanja i zijareta”

Autor: Abdulmuhsin b. Hamed el-‘Abbād El-Bedr

Prijevod: Mr. Miralem ef. Misini

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Elmedina Redžović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top