Paradajz supa – maštoviti recept za ukusnu krem supu od paradajza
Paradajz, glavni sastojak ove supe bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari, a usto je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.
Piše: Marinko Lovrić
Kako pripremiti supu od paradajza na nešto drugačiji način? Donosimo recept koji je idealan sad u sezoni paradajza.
Klasična paradajz supa:
Sastojci:
2 kašike ulja (za zapršku)
1 kašike brašna (za zapršku)
7 dl kuhanog paradajza
4 dl vode
celer
ružmarin
peršun
šećer
so
biber
paradajz supa
Na niskoj temperaturi napravite zapršku tako u loncu na toplom ulju kratko popržite brašno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte kuhani paradajz i dvije šoljice mlake vode.
Posolite i pobiberite po želji, dodajte čajnu kašikicu šećera te celer i ružmarin; pazite da ne pretjerate s ružmarinom čiji jaki okus brzo može postati dominantan. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta, a na kraju dodajte svježi sitno nasjeckani peršun.
Servirajte s krutonima (prepečenim kockicama suhog kruha) ili skuhajte sitnu tjesteninu.