Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ovako to „oni“ vide: Reis Kavazović kao najveći protivnik sekularizma

Ovako to „oni“ vide: Reis Kavazović kao najveći protivnik sekularizma

Posljednjih nekoliko dana imali smo priliku čitati i slušati različite napade na reis-ul-ulemu Huseina ef. Kavazovića povodom njegovog „spornog“ govora kojeg je održao prilikom posjete jednom od bošnjačkih džemata u Švicarskoj. Naš reis je postao meta čak i onih koji svojim dosadašnjim postupcima i djelima nisu zaslužili prokomentarisati ni rezultate utakmice 4. engleske lige u kriketu, a da ne govorimo da imaju pravo reći nešto o govoru reisa Kavazovića.

Za Akos.ba piše: Ismail Ćidić

Iako je reis Kavazović nakon nekoliko dana objasnio spornu rečenicu kazavši da riječ „vlah“ označava osobu koja negira genocid i zločine, opet se pojavila izvjesna grupa stručnjaka koja sada cilja na nešto drugo. Prema njihovim riječima, reis Kavazović se otvoreno miješa u izborni proces „kao što je to radio i njegov prethodnik“ narušavajući elemente sekularizma jer je Bosna i Hercegovina sekularna država.

Nisam ni pravnik ni političar, ali uvijek kažem da su mi časovi Demokratije i ljudskih prava u srednjoj školi bili dovoljni da spoznam i razumijem da sekularizam znači odvajanje tzv. vjerskog i tzv. svjetovnog zakona, a ne komentarisanje političkih tokova ili upućivanje na čuvanje teritorija na kojem je izvršen genocid i zaštitu povratničkih porodica.

Aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, koji se kandidovao za još jedan mandat, dobio je podršku SVIH probosanskih partija uključujući i stranke ljevice i desnice. Vrlo dobro znamo kakva je politička situacija u Bosni i Hercegovini, ali čak su i u takvim uslovima ove partije pokazale da Srebrenica nije nešto s čim se treba igrati i zanemarile su sve stranačke interese kako se Karadžićev plan ne bi dovršio na prostoru te općine. Ovdje se sada postavlja jedno zanimljivo pitanje: ako su se sve probosanske partije, bilo da se radi o ljevičarskim ili desničarskim, ujedinile i podržale jednog kandidata, što bi u bilo kakvim drugim uvjetima bilo pravo čudo, otkud pravo bilo kome da kritikuje reis Kavazovića zbog njegovog govora i zabrinutosti za Srebrenicu i stanovnike Srebrenice? Zar je to zabranjeno našem uvaženom reisu da da svoj doprinos u očuvanju Srebrenice? Zar naš reis ne smije podsjetiti ljude na agresiju, zločine i važnost očuvanja nekoliko hiljada bijelih nišana? Zar trebamo dopustiti da se Karadžićev plan dovrši? Samo će neprijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka odgovoriti potvrdno na ova pitanja.

Znajući sve ovo, razočaravajuće je to što čak i univerzitetski profesori, ali i aktuelni zastupnici u parlamentima na različitim nivoima (prvenstveno oni u manjem bh. entitetu) smatraju da se reis Kavazović miješa u izborni proces i narušava elemente sekularizma. Kao vjerski lider jasno je naglasio da se Srebrenica mora čuvati, a nemoguće je Srebrenicu sačuvati ako na njeno čelo dođe čovjek koji bez imalo stida i grižnje savjeti negira genocid i ubistva nevinih Bošnjaka.

Protivljenje i napadi na reisa Kavazovića na ovakav način nužno znače napad na njegovu zabrinutost za Srebrenicu i povratnike, a napad na njegovu zabrinutost za Srebrenicu i povratnike indirektno označava podržavanje kandidature srpskog predstavnika koji otvoreno negira genocid. Jer, ako se neko žali na podržavanje kandidature gospodina Durakovića, što mnogi indirektno rade, takvi po automatizmu podržavaju jedinu preostalu opciju, a svi znamo o kome se tu radi.

Situacija u Srebrenici davno je prevazišla klasično političko nadmudrivanje i političku borbu. Situacija u Srebrenici, ali i drugim općinama postala je borba za opstanak povratnika i njihov kakav-takav život na tim prostorima. Situacija u Srebrenici i drugim općinama iz godine u godinu postaje i borba za očuvanje nišana, najvećih svjedoka genocida nad bošnjačkim stanovništvom. Hvala Bogu na tome što imamo savjesnog lidera koji nije pokleknuo zbog svih napada, a mi ćemo i ove godine, ako Bog da, pobijediti i sačuvati NAŠU Srebrenicu, kako je kazao naš reis.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top