Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Otvorena izložba slika „Moj bijeg u slobodu“

Otvorena izložba slika „Moj bijeg u slobodu“

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo jučer je otvorena izložba „Moj bijeg u slobodu“. Inspirirana je ljepotama Počitelja, gdje je održana u protekle četiri godine u čast prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića i s namjerom da preraste u tradicionalne slikarske susrete.

Rezultat je saradnje Javne ustanove Muzeja „Alija Izetbegović“ i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a upriličena je u okviru 21. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2017“.

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su i članovi uže porodice rahmetli Alije Izetbegovića, kao i drugi gosti iz kulturnog života među kojima i neki od učesnika Međunarodne likovne kolonije čija su djela postavljena u galerijskom prostoru Općine Novi Grad: Izet Alečković, Sead Čerkez i Natalija Andrejeva Salihović.

Na platnima, ostvarenim u različitim slikarskim materijalima i tehnikama, prisutni su Izetbegovićevi portreti, počiteljski hercegovački pejzaži, mediteranske apstraktne uznenosti, drame ili uspokojenosti bića ili stvari u hercegovačkim svjetlosim koloritima, ali i bolni dodiri sa ratom i živim iskustvom patnje iz vremena agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i herojske borbe za slobodu.

U obraćanju prisutnima direktor JU Muzej “Alija Izetbegović” Adnan Žiško iskazao je zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na dosadašnjoj saradnji, ističući kako je ovo druga po redu izložba koju Muzej realizira u galerijskom prostoru u zgradi Općine Novi Grad, te da će se saradnja nastaviti i u budućnosti shodno potpisanom Sporazumu o saradnji između Općine i Muzeja.

Umjetnici iz različitih zemalja okupljeni oko tematskog naslova “Moj bijeg u slobodu”, jednog od djela rahmetli Alije Izetbegovića svake godine rado se odazivaju pozivu da u ambijentu starog grada Počitelja, traže vlastiti bijeg u slobodu.

Djela se mogu pogledati do 15. juna, radnim danima od 9 do 16 sati.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top