Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Ostavite materijalizam i približite se Allahu

Ostavite materijalizam i približite se Allahu

Kako možemo osigurati da ne postanemo previše vezani za ovaj svijet i osigurati da naš fokus bude prema sljedećem svijetu?  Allah dž.š. nam daruje mnoge blagoslove, a samo neki od njih su materijalni, kao što je bogatstvo ili imovina, piše portal iiph.com.

Ponekad je teško ostaviti po strani takve materijalne stvari i zaista se fokusirati na prioritete, odnosno naše islamske obaveze. Kako možemo osigurati da ne postanemo previše vezani za ovaj svijet i osigurati da naš fokus bude prema sljedećem svijetu?

Evo nekoliko praktičnih načina:

1. Često se sjetite smrti

Ako se budemo često sjećali smrti, počet ćemo shvaćati da će svim dobrim stvarima na ovom svijetu uskoro doći kraj. Naše vrijeme na Zemlji je vrijedno i moramo biti produktivni kako bismo zaradili svoje mjesto u džennetu. Kada izgubimo voljenu osobu, vidimo da sve njihove materijalne stvari ostaju na zemlji i budu odložene po strani; ništa ne možeš ponijeti sa sobom u mezar, osim svojih dobrih djela koje si učinio.

2. Dobrotvorne svrhe
Jedan od ključnih načina da se ostane skroman jeste velikodušnost i pomaganje siromašnim i ugroženim. Pomažući one koji su niže od nas u smislu zemaljskih stvari će nam omogućiti da cijenimo ono što imamo i da se osjećamo manje vezanim za ovaj svijet.

3. Dove
Kroz naše dove pokazujemo povjerenje u Svevišnjeg i priznajemo činjenicu da je On naš zaštitnik i Održavatelj i da nam samo On može dati i oduzeti.

4. Cijenimo nematerijalni blagoslov
Pokazivanje naše zahvalnost Allahu dž.š. za nematerijalne blagoslove ovog života, kao što je sposobnost da vidimo, čujemo i govorimo može omekšati naše srce. Ako pažljivo analiziramo, vidjet ćemo mnoge blagoslove koje nisu rezultat bogatstva, te ćemo početi cijeniti činjenicu da bez tih blagoslova, ne možemo uopšte ni postojati. To će nam pomoći da se vežemo za Allaha i osigurati da ne budemo previše vezani za materijalizam.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com