Oprez, roditelji: Da li je vaše dijete ‘probirljivo’ prema hrani?
Roditelji se često suočavaju s problemom da njihova djeca ‘probiraju’ hranu, pa neće da jedu i piju ništa osim npr. hamburgera, čipsa, sendviča, ili gaziranih pića Nažalost, naučnici su otkrili da ‘probirljivost’ nije samo bezazlena pojava, već može kasnije prerasti u neki oblik psihološkog problema.
Prema rezultatima naučne studije objavljene u naučnom žurnalu Pediatrics, djeca koja pokazuju ekstremnu averziju prema nekoj hrani imaju veće šanse da kasnije pate od neke vrste anksioznog poremećaja.
Preciznije, djeca koja su bila opisana kao ‘probirljiva’ su imala dvostruko veće šanse da kasnije obole od depresije ili anksioznih poremećaja.
Studija je provedena od strane istraživača iz Centra za poremećaje ishrane Univerziteta Duke i uključivala je više od 900 djece uzrasta od 2 do 6 godina. Roditelji su vodili zabilješke o prehrambenim navikama svoje djece, a istraživači su testirali djecu na poremećaje raspoloženja.
„Ne želim da širim paniku među roditeljima, već se nadam da će ovo istraživanje pomoći svima nama da shvatimo da je ‘probirljivost prema hrani’ mnogo komplikovaniji problem nego što smo mislili“, izjavila je naučnica Nancy Zucker za novine The New York Times.
Ona savjetuje roditelje da djeci uvode nove i uzbudljive kombinacijehrane, i da im tokom večere pažnju usmjere na porodično druženje, a ne samo na hranu.
Izvor: sciencedaily.com
Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić