Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Istraživanje: Duže radno vrijeme povećava rizik od moždanog udara

Istraživanje: Duže radno vrijeme povećava rizik od moždanog udara

Naučnici su otkrili kako duže radno vrijeme povećava rizik od moždanog udara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako piše britanski BBC, istraživanje provedeno nad više od pola miliona osoba pokazalo je kako ljudi koji rade više od 48 sati sedmično imaju za deset posto veću šansu da dobiju moždani udar nego oni koji rade između 35 i 40 sati sedmično. Prema istraživanju koje je objavljeno u naučnom britanskom listu “The Lancet”, osobe koji rade više od 54 sata sedmično imaju 27 posto veću šansu da dobiju moždani udar, dok oni koji rade više od 55 sati sedmično imaju 33 posto veću šansu da dobiju moždani udar u odnosu na one koji rade 15-20 sati manje od njih.

Ljekar Mika Kivimaki koji radi na Univerzitetu u Londonu kazao je kako tokom deset godina, na svakih hiljadu radnika, koji rade od 9 do 17 sati, šest njih dobije moždani udar, dok je taj broj veći kod onih koji rade više od 55 sati sedmično.

Još uvijek nije otkrivena veza između dužeg radnog vremena i moždanog udara. Međutim, stručnjaci smatraju kako stres i životni stil koji nastane posljedicom dužeg radnog vremena utiče na mogućnost oboljenja. Stručnjaci pozivaju sve one koji imaju duže radno vrijeme od predviđenih 40 sati, da redovno mjere svoj krvni pritisak.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top