DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Pripremite svoje tijelo za ramazan

Možete olakšati ramazanski post pravilom pripremom svog tijela. Specijalista interne medicine, kardiolog i poznati turski savjetnik za zdravlje, profesor Dženan Karataj, preporučuje da se pripremimo prije početka posta.

Možete olakšati ramazanski post pravilom pripremom svog tijela. Specijalista interne medicine, kardiolog i poznati turski savjetnik za zdravlje, profesor Dženan Karataj, preporučuje da se pripremimo prije početka posta. Ona podsječa postače na važnost unošenja vode u organizam i tvrdi da mora početi prije ramazana.

Karataj je također upozorila postače da pripaze na svoje prehrambene navike tokom ramazana, savjetujući ih da jedu orahe, sir, jaja i organski puter na sehuru prije počeka posta. Ona navodi da se supa, masline i hljeb jedu tokom iftara.
“Važno je početi sa povećanim pijenjem vode prije početka ramazana. Pijenje vode u zadnjoj minuti nije djelotvorno. Velika količina vode između iftara i sehura spriječava glavobolju koju postači osjećaju u satima prije ifara. Kao drugo, veoma je važno da se održava zdrava crijevna flora jer je usko povezana sa osjećajem gladi. Ono što treba jesti prilikom iftara su masline, a ne hurme. Poslanik Muhammed, s.a.v.s.,se također iftario maslinama”.

Iftarite se maslinama i malom količinom vode. Onda možete popiti čaj, pod uslovom da je bez šećera. Možete pojesti manju količinu sira, masline i supu, a onda nastaviti sa jelom”.

Karataj implicira da reklamiranje gaziranih pića se povećava tokom ramazana i kaže: “Domaća kuhinja ima razne specijalitete, poput sočiva i hladnih ajran supa. Ova gazirana pića u velikim bocama se prodaju godinama bez obzira na naše vlastite prednosti”.

Naglašavajući da ramazanski somuni nisu zdrava hrana, Kataray kaže: “Nemojte misliti da su ramazanski somuni zdravi. Znam da ne možete bez njega tokom ramazana. Da bi umanjili štetu, ramazanske somune možete jesti sa organskim puterom ili maslinovim uljem na vrhu”. Ona već godinama upozorava na konzumiranje hljeba, navodi da gluten koji se nalazi u hljebu utiče na ljudsko tijelo poput morfija i proizvodi serotonin, te stvara naviku da ljudi ne mogu odustati.

Ponavljajući da se današnje brašno proizvodi od moderne pšenice, Karataj dodaje: “Ova pšenica sadrži gluten koji razdire ćelije crijeva. Kao rezultat toga, hrana prolazi u krvi bez prethodnog varenja. Onda, krvna zrnca proizvode leukocite da bi se mogli boriti protiv bakterija. Tako počinje borba unutar ljudskog tijela. To je hronična upala. Razlog koji se krije iza bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska krije se u nezdravoj ishrani”.

Karataj je također govorila o štetnosti šećera koji se konzumira u velikim količinama tokom ramazana, napominjući da šećer hrani štetne bakterije u crijevima bez obzira da li je prirodni ili ne.

Osim toga, dijetetičar Ebru Tašdemir kaže da je tokom ramazana metabolizam usporen zbog toga što je prehrana svedena samo na dva obroka i da bi postači trebali obratiti pažnju da ne dobiju na težini. Ona je također skrenula pažnju na činjenicu da pojedini ne žele da ustaju na sehur i da nastavljaju post samo sa onim što su jeli tokom noći. “Šećer u krvi opada, dolazi do glavobolje, umora i slabosti. Buđenje na sehur, kao i objedovanje prije početka posta je vrlo bitno da bi se regulisao šećer u krvi tokom dana”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button