Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općinu Novi Grad Sarajevo posjetila delegacija Crne Gore

Općinu Novi Grad Sarajevo posjetila delegacija Crne Gore

Općinu Novi Grad Sarajevo, u ponedjeljak, 5. marta, posjetila je delegacija Crne Gore, predvođena Edinom Dešić, generalnom direktoricom Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog stanja Crne Gore i njenim saradnicima Biljanom Krstajić i Darkom Moračavinom.

U posjeti su bili i  Suazna Dabetić ispred Centra za socijalni rad Podgorice, Ljiljana Hišavić iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, te Nina Krgović, ispred Međunarodne organizacije rada u Crnj Gori i koordinator programa Međunaorne organizacije rada u BiH Džemal Hodić.

Delegaciju je primio Općinski načelnik Semir Efendić sa saradnicima iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Ovom prilikom istakli su bitne aspekte saradnje lokalne zajednice sa poslovnim sektorom i nadležnom  Službom za zapošljavanje KS, kao modela za efikasnije smanjenje nezaposlenosti.

Posjeta je upriličena na inicijativu Međunarodne organizacije rada u Crnoj Gori radi sagledavanja mogućnosti prijenosa iskustava u provedbi projekta kroz organizaciju, dinamiku, odabir i strukturu partnera, rezultate, te monitoring samog procesa.

Bila je to i prilika za promociju rezultata projekta „Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou“, koji predstavlja primjer uspješnog partnerstava u okviru programa Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg provodi Međunarodna organizacija rada, a finansira EU, te razmjenu iskustava u provođenju aktivnih mjera zapošljavanja u lokalnim zajednicama.

Tokom susreta posebna pažnja bila je usmjerena na iskustva poslovnog sektora i Službe za zapošljavanje KS-a u provedbi obuka i stručnog usavršavanja nezaposlenih osoba, te mogućnosti njihovog upošljavanja.

Nakon sastanka gosti su posjetili i Galeriju Općine Novi Grad, a potom i Srednju elektrotehničku školu, gdje je nedavno otvoren kabinet Centra za inovacije i poduzetništvo.

Centar predstavlja specifičan i jedinstven model edukacije u okviru obrazovnog sistema, koji je unaprijedio kapacitete škole i učenicima dao priliku da lakše realiziraju inovacije, da usavršavaju vlastito znanje kroz praktične primjere izvan redovnog obrazovanja i da ih uobliče u poslovnu priliku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top