Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općinsko vijeće Kakanj: Učenicima omogućiti obavljanje džuma-namaza

Općinsko vijeće Kakanj: Učenicima omogućiti obavljanje džuma-namaza

Inicijativa Jasmina Mušanovića da se učenicima srednjih i osnovnih škola omogući obavljanje džuma namaza naišla na ogromnu podršku, ali i niz “nepromišljenih” komentara!

Na trinaestoj sjednici općinskog Vijeća Kakanj, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Jasmin Mušanović predložio je zaključak koji se odnosi na ostvarivanja vjerskih prava učenika osnovnih i srednjih škola u Kaknju.

Nakon “paušalnih informacija” koje je objavio jedan od lokalnih portala u Kaknju ova vijest se proširila i na druge portale i gradove bez dodatnog pojašnjanja ili traženja informacija od samog izvora i sagovornika što doslovice predstavlja da bi prema mišljenju većine ova tema trebala biti svrha tendencioznog naslova.

Jasmin Mušanović je za portal Kakanjinfo pojasnio detalje svoje inicijative.

“Ovu incijativu sam pokrenuo na 15.sjednici OV Kakanj zbog velikog broja interesovanja građana naše Općine Kakanj, a koji su se neposredno obratili meni da iznesem te situacije koje doživljavaju i roditelji i učenici. Sam posao političara i jeste da prati sluh građana i da prezentuje date probleme i situacije ondje gdje se i donose odluke o tome a to je sala OV Kakanj.

Nisam tražio prekid nastavnog procesa ili slično već je namjera bila fleksibilnost u razumijevanju djece koja idu na džumu namaz, od strane onih koji djeci mogu pomoći, a to su IZ i škole.

Jedan od modela rješenja je kraća hutba npr., ali to je pitanje i ostavljeno onima koji su u tome kompetentniji od mene mogu i koji mogu razgovarati. Nikakva radikalna rješenja nisu bila opcija jer svjestan sam da su to državne škole. Kao poliitčar sam bio zamoljen da delegiram to kako bi se pomoglo djeci.

Ovdje se radi i o mnogobrojnim (ne)opravdanim časovima učenika što je jednim dijelom jako značajno obzirom da se radi o školama. Donesen je zaključak sa same sjednice da se učenicima pomogne da regulišu svoje pravo. Jasmin Mušanović je vijećnik svih ljudi, vjera i nacija! I ja potičem iz mješovite porodice pa i razumijem to. Da se radilo o bilo kojoj drugoj religiji ja bih isto uradio jer treba da međusobno poštujemo sva demokratska i ljudska prava, a posebno djece. Samo donošenje odluke o ovom pravu jeste i samo zakonsko rješenje u okviru ljudskih prava. Mi svi znamo da je ta tema regulisana u ZDK. Jako mi je žao što sam danas nakon objave jednog lokalnog portala mogao da čujem i vidim mnogo neadekvatnih komentara ali i razumljivo je bilo obzirom da u samoj formi objave ništa nije objašnjeno niti je traženo objašnjenje što i govori o samom “paušalnom informisanju javnosti”, što se poslije jednim dijelom negativno odrazilo da javnost to oblikuje svako na svoj način”, za naš portal ekskluzivno je objasnio Mušanović.

Ova inicijativa o kojoj se govori se prvenstveno odnosi na omogućavanje obavljanja džuma namaza učenicima.

Kako bi ova značajna inicijativa ugledala svjetlo dana, Jasmin je predložio da se u njenu realizaciju uključe kako predstavnici Općine Kakanj tako i predstavnici Islamske zajednice i kakanjskih srednjih i osnovnih škola.

Kakanjinfo.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top