Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Novi Grad podržala projekte nevladinih, neprofitnih i humanitarnih organizacija

Općina Novi Grad podržala projekte nevladinih, neprofitnih i humanitarnih organizacija

Za tu namjenu iz općinskog budžeta za 2017. godinu izdvojeno 100.000 konvertibilnih maraka.

Ugovore sa predstavnicima organizacija potpisao je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Ovom prilikom Delalić je kazao da je od 13 pristiglih aplikacija, 12 zadovoljilo kriterije iz javnog poziva koji je raspisala ova lokalna zajednica.

Dodao je da je riječ o organizacijama koje se bave humanitarnim radom, odnosno koje brinu o osobama treće životne dobi, osobama sa poteškoćama u razvoju, bolesnim, oboljelim od multiple skleroze, o djeci bez oba roditelja i sl.

Almir Šahmanija, predsjednik Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo iskazao je ovom prilikom zahvalnost lokalnoj zajednici koja brine o ovoj populaciji.

„Naše Udruženje ima puno članova koji za kretanje koriste elektromotorna kolica. Sredstvima koja su nam dodijeljena moći ćemo obezbijediti rezervne dijelove i servisirati kolica za naših pet članova“, rekao je.

Među dvanaest odabranih projekata, koji će biti finansirani iz budžeta Općine, a koji će se realizirati u narednom periodu su projekti Udruženje „Out Loud“, koje kroz kretivne radionice okuplja oko 500 osoba treće životne, te realizira kućnu njegu za stare, bolesne i iznemogle osobe na području Novog Grada.

Nevenko Novotni, predsjednik Udruženja oboljelih od cereblarne dječije parlize Kantona Sarajevo istakao je značaj podrške koju ovom udruženju pruža Općina Novi Grad, posebno zbog činjenice da će članovi našeg Udruženja moći otići na banjsku rehabilitaciju, iako Zavod zdravstvenog osiguranja ne finansira odlazak osoba sa cerebralnom paralizoma na banjsko liječenje.

Finansijsku podršku Općine Novi Grad dobile su i humanitarne organizacije „Merhamet“ – OO Novi Grad, Crvenog križa Općine Novi Grad Sarajevo, Srpskog dobrotvornog udruženja „Dobrotvor“  Sarajevo, kao i Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, zatim Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“, Udruženje porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, Udruženja RVI – Novi Grad Sarajevo – Fond za brigu o djeci bez roditelja, Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, kao i Udruženje Lux vitae – Svjetlost života.

akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top