Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Novi Grad sufinansira troškove vantjelesne oplodnje za 71 bračni par

Općina Novi Grad sufinansira troškove vantjelesne oplodnje za 71 bračni par

opcina_novi_grad-sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirat će troškove vantjelesne oplodnje za 71 bračni par, koji se prijavio na javni poziv. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojeno 50.000 KM, a u zgradi Općine jučer su potpisani i ugovori sa prvim korisnicima ove vrste podrške natalitetu.

Veliki je interes bračnih parova za pomoć u sufinansiranju medicinski potpomognute oplodnje, a u toku ove godine odobreni su svi pristigli zahtjevi.

„Uslovi za prijavu su bili „fleksibilni“, a mogle su se prijaviti buduće majke starosti do 42 godine, a jedan od uslova je i da je jedan od supružnika najmanje tri godine stanovnik općine Novi Grad. Druge institucije koje provode ovakve programe imaju rigoroznije kriterije za dodjelu novčane pomoći, ali naš cilj je da ove godine sredstva od 50.000 KM podjednako podijelimo onima kojima je ova vrsta pomoći potrebna. Ovaj projekt mi je posebno drag, i nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku dočekati vaše potomstvo, kao i to da će neki od vas biti korisnici jednokratne novčane pomoći za rođenje trećeg djeteta ili blizanaca“, izjavio je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo dr. Rusmir Baljić.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali u Bosni i Hercegovini još uvijek nema zakona kojim se to reguliše, iako po nekim procjenama i statistikama u BiH postoji skoro 90.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem.

S obzirom na ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

 Sufinansiranjem troškova postupka vantjelesne oplodnje Općina Novi Grad nastoji bračnim parovima olakšati da postanu roditelji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top