Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Novi Grad Sarajevo organizovala obilježavanje Dana Armije R BiH u dvorani “Ramiz Salčin”

Općina Novi Grad Sarajevo organizovala obilježavanje Dana Armije R BiH u dvorani “Ramiz Salčin”

U povodu 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je svečano obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

 

Tim povodom u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, uz prisustvo oko 1.500 boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH i oko 700 učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je prigodan program i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste.

Svečanosti, između ostalih, prisustvovali su generali Armije RBiH Ismet Hadžić, Fikret Muslimović, Nedžad Ajnadžić, Vahid Karavelić, Džemal Merdan i Hajrudin Grabovica, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada – pripadnici „Crnih labudova“, Četvrte viteške brigade sa Ilidže, Četvrte muslimanske brigade, umirovljenici HVO HB „Kralj Tvrtko“ i ratne Policije.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić, a o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RBiH govorili su nosioci najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Nedžad Bublin – Čupo i genaral Ismet Hadžić.

Načenik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Načelnik je kazao da su četiri novogradske ratne brigade imale 25. 000 vojnika, koji su se borili na linijama odbrane od Mojmila, Nedžarića, Sokolja, Boljakovog Potoka, do Žuča i na tim najvećim ratištima izvojevali brojne pobjede.

“Želja nam je bila da Dan Armije obilježimo sa što više običnih boraca, koji su bili u rovovima na padinama Novog Grada. Zaista smo ponosni na velike borce i sve šehide koji su dali svoje živote u odbrani BiH od agresora, i mi smo tu da opravdamo njihove žrtve i da njihov trud ne bude uzaludan, da njihova djeca žive u miru, da razvijaju državu BiH. Armija RBiH je ponos – Armija koja je stvorena u ratu, koja nije pravila masovne grobnice, koja nije rušila vjerske objekte u BiH iako su svi naši porušeni, ali u Sarajevu je naša Armija čuvala vjerske objekte. Jasno je cijeli svijet mogao da vidi razliku između Armije RBiH i onih koji su nas napadali“, rekao je načelnik Efendić, podsjetivši da Haški trubunal nije podnio ni jednu jedinu optužnicu protiv bilo koga iz političkog rukovodstva RBiH, za razliku od agresora, čija su kompletna vojno – politička rukovodstva optužena i osuđena u Hagu.

„Mi možemo biti ponosni na našu herojsku Armiju i njene vrijednosti koje je ona promovisala u svojoj borbi. To su moralne vrijednosti na kojima se mogu izgraditi carstva, a ne jedna mala država kakva je BiH“, riječi su načelnika Općine Novi Grad.

U svom obraćanju prisutnima Bublin je podsjetio da je 15. april jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH, jer da tada nije formirana Armija BiH, danas možda nebi bilo ni Bosne. „Armija BiH je priča o znanim i neznanim junacima, herojima, o našim šehidima i poginulim borcima i svim građanima koji su se borili za pravo da živimo i opstanemo u našoj domovini“, rekao je Bublin. On je pozvao mlade generacije da čuvaju sjećanje na časnu i hrabru Armiju RBiH, da čuvaju njene simbole i tradiciju, da ne zaborave šehide i poginule borce i preuzmu odgovornost za nastavak njihove misije koja nikada nije bila osveta i mržnja, već pravda i istina, te da ne dozvole da njihove žrtve budu uzaludne.

General Hadžić kazao je da su političke odluke Predsjedništva RBiH, na čelu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, da se sve vojne formacije stave pod komandu Terotorijalne odbrane, koja je kasnije prerasla u Armiju RBiH, izuzetno važne za opstanka BiH, jer bi u spuprotnom imali situaciju kakva je danas u Siriji.

Prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film – kompilaciju originalnih ratnih snimaka sa teritorije općine Novi Grad, od kojih su neki prikazani po prvi put.

Akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top