Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Općina Novi Grad Sarajevo – lokalna zajednica sa povoljnim poslovnim okruženjem

Općina Novi Grad Sarajevo – lokalna zajednica sa povoljnim poslovnim okruženjem

opcina_novi_grad-sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo uspješno je završila proces certifikacije za Općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification) i postala nosilac regionalnog BFC SEE certifikata.
Time je Novi Grad Sarajevo postala prva u Kantonu Sarajevo i sedma u Federaciji BiH jedinica lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Certifikat je priznanje za kvalitet, ali i obaveza ove Općine u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja. Općina Novi Grad na ovaj način postaje ogledni primjer drugim općinama u Kantonu Sarajevo. Osim Novog Grada na područja Federacije BiH BFC certifikat nose općine: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj.

Program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija i podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

U okviru procesa certificiranja trenutno je aktuelno uvođenje nove edicije standarda BFC SEE III koja je pripremljena na osnovu konsultacija sa općinama, evaluatorima te ostalim zainteresiranim stranama koje su uključene u proces.

Nova verzija standarda uključuje i korištenje e-platforme koja će omogućiti jednostavnije prikupljanje i prikaz dokazne dokumentacije, te ukupno kvalitetnije izvođenje procesa na terenu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top