Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Okupljanje u Londonu ispred sjedišta BBC: “Recimo ne islamofobiji” FOTO

Okupljanje u Londonu ispred sjedišta BBC: “Recimo ne islamofobiji” FOTO

Foto: Anadolija
– Građani Londona, okupljeni ispred sjedišta britanske medijske kuće BBC, uzvikivali su parole, noseći transparente na kojima je pisalo “Život muslimana je važan”, “Ustanimo protiv rasizma”, a desetine njih na sebi su imali majcu na kojoj se nalazila palestinska zastava s natpisom “Slobodna Palestina”

  – Na ulice Londona danas su izašli brojni građani kako bi mirnom šetnjom i okupljanjem iskazali solidarnost s troje studenata muslimana koji su u utorak ubijeni u oružanom napadu u Sjevernoj Carolini, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Građani Londona, okupljeni ispred sjedišta britanske medijske kuće BBC, uzvikivali su parole, noseći transparente na kojima je pisalo “Život muslimana je važan”, “Ustanimo protiv rasizma”, “Recimo ne islamofobiji”, “Prestanimo predstavljati muslimane kao teroriste, terorizam ne poznaje religiju”, a desetine građana na sebi su imali majcu na kojoj se nalazila palestinska zastava s natpisom “Slobodna Palestina”.

U mjestu Chapel Hill u utorak su u kampusu ubijeni student stomatologije Deah Barakat (23), njegova supruga Yusor Mohammed Ebu Salha (21) i te njena sestra Razan Mohammed (19).

Hicima iz vatreng oružja usmrtio ih je Craig Stephen Hicks, koji se potom predao policiji, a izjašnjava se kao ateista. Policija tvrdi da je ubistvo uslijedilo nakon nesporazuma o parking mjestu, prenosi Anadolija.

 

AKOS I SVITANJE ORGANIZUJU PROTESTNO OKUPLJANJE POVODOM UBISTVA STUDENATA U SAD-U

Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) i Udruženje “Svitanje” Sarajevo u subotu na platou ispred BBI Centra organizuju protestno okupljanje koje će trajati od 13:00 do 14:00 sati, a povodom terorističkog čina ubistva troje studenata muslimana u SAD-u koje je počinjeno u srijedu.

 
Sa skupa se želi poslati poruka da je ljudski život jednako vrijedan te da ga se tako treba tretirati i u medijima. Svjetski mediji su ovog puta zakazali pokazujući da primjenjuju dvostruke aršine kada su ubijeni muslimani i kada ubijaju oni koji sebe nazivaju muslimanima. Želimo poslati poruku da se pokaže ista pažnju svim žrtvama napada, bez obzira na njihovu vjeru, rasu ili naciju bilo gdje u svijetu.

 

Link za događaj na Facebook-u:

 

AKOS i Svitanje organizuju protestno okupljanje povodom ubistva studenata u SAD-u

 

Akos.bA 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top