Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Odlučite da budete sretni

Sreća je stav. Ili ćemo napraviti sami od sebe nesrećne ili zadovoljne i jake. Količina uloženog truda je ista.” (Francesca Reigler)

Ljudi žive u iluziji da su slobodni, međutim,  mnogi su zarobljenici svojih umnih obrazaca i emocija. Um i emocije dati su sa ciljem da nam služe, a ne obrnuto. Sve što je  stvoreno ima svoju pozitivnu i negativnu stranu, lice i naličje – ne možemo razlikovati lice dok ne vidimo i drugu stranu – naličje. Spoznajemo kroz kontraste i učenje. Ne možemo znati šta je strah dok ga ne osvijestimo, dok ne uočimo da je on samo tvorevina uma i nedostatak vjere.

I sve se svodi na učenje i spoznavanje ko smo i kakvo je naše biće. Svaka emocija ima svoju stranu medalje tuga – radost, mržnja – ljubav, entuzijazam  – očaj. Ljudima  je data moć izbora i da bismo mogli nešto izabrati prvo moramo biti svjesni da možemo izabrati. Nesvjesnom čovjeku je uzalud govoriti da su i „ džennet i džennem“ u njemu – i da su oni refleksija ili posljedica  onoga što  izabere. Zato je i rečeno da onaj ko uđe u Džennet je onaj koji ga je izabrao još na ovom svijetu.  Ili bolje rečeno – ući će u Džennet svi, osim oni koji odbiju.

Želite li promjenu? Morate odlučiti.

Odluka je početak svega. Svi imamo negativne emocije, loše dane, trenutke kada nam ne ide od ruke ili kada se ništa ne dešava onako kako očekujemo. To su trenuci kada nam se čini da je cijeli svijet taman, kada osjećamo ogroman teret, tugu, besmisao, umor – ukratko navalu negativnih emocija i misli.

Kada ste ranjivi i tužni više nego inače, to je prvi znak da kontrolu preuzimaju vaša negativna uvjerenja, da je proradilo vaše “emotivno tijelo” vaš ego se buni, preuveličava, pronalazi zamjerke, osuđuje i drži vas u strahu. To je prvi znak da nešto nije uredu sa vašom interpretacijom, da trebate preispitati  stavove i misli koje trenutno mislite. Ne dozvolite da postanete žrtva reagujući impulsivno na život i okolnosti, vi treba da zauzmete proaktivan stav i zadržite vjeru.

Prvi korak jeste da prihvatite tu gdje se trenutno nalazite i da prihvatite sve ono što vam se dešavalo, bez opiranja. Tako je kako je, pomirite se sa tim. Ali bit će bolje i bit će drugačije jer ćete vi poduzeti nešto u tom pogledu. Nema više tuge. Nema više očaja. Nema više vaše stare ličnosti koja pronalazi izgovore za slabost umjesto za snagu.

Znate, nekada nas Bog dovede do litice kako bismo poletjeli. Nekada nas negativnosti i loše stvari u životu probude. Kada nam je dosta svega, javi se glas koji nam kaže da  mi možemo bolje i da zaslužujemo bolje. Taj glas koji nas bodri  je glas duše.

Želite li promijeniti život, vi doslovno morate promijeniti sebe. Držite u svijesti i mislima šta želite biti, ko želite postati, šta želite ostvariti i stalno se toga prisjećajte dok to ne postane vaš identitet.

Kada odlučite, obavežite se. Obećajte sebi da nećete pristati na ništa manje od sreće, ljubavi, uspjeha taman da su okolnosti potpuno drugačije i da vam govore suprotno. Budite poput Jakuba koji vjeruje da mu je sin živ  i kaže: “Ja znam ono što vi ne znate!” Tako i vi postupite.  Kada vam dođu sumnje i strahovi, recite im: “Ja znam ono što vi ne znate” i nastavite po svome. Spas će doći. Mora doći jer je vaša vjera pozivnica.

Promjenom misli  čovjek može promijeniti svoj život jer  misli su temelj za sva  uvjerenja i djelovanja. Nije uzalud rečeno: Kako misliš – takav si.

Odlomak iz knjige Sretni ljudi

Alma Taletović  je profesorica,  književnica,  motivatorica,  influenserica koja svojim radom ima za cilj osnaživanje žene u duhu vjere i pozitivne psihologije. Bila je gost i predavač mnogih udruženja,  kako u Bosni, tako i dijaspori.  Autorica je dvije knjige: Smiraj duše i Sretni ljudi.

Više o njenom radu možete pročitati na stranici Smiraj duše – Alma Taletović  čiji je administrator, a koja broji preko 21 hiljadu pratilaca.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button