Vijesti iz zemlje

Hrabra djevojčica Hana Bičakdžić kandidat je za Večernjakov pečat “Ponos BiH“: Presretna sam

Osjećam se veoma iznenađeno, sretno. Emocije su me savladale. Presretna sam, kazala je Hana, o čijim životnim nedaćama, ali i uspjesima je pisala Anadolija

Hrabra djevojčica iz Konjica Hana – Arnela Bičakdžić kandidat je za Večernjakov pečat u kategoriji “Ponos Bosne i Hercegovine“, a riječ je o djevojčici s invaliditetom koja odrasta bez oba roditelja i uz sve to je vrlo uspješna u školi i svojim uspjesima i optimizmom predstavlja primjer i inspiraciju mnogim, javlja Anadolija.

Hana je u ranom djetinjstvu ostala bez majke, preživjela je pad s visine od devet metara, komu, devet operacija na glavi i danas ima 12 godina. Uprkos činjenici da je trajni invalid, Hana plijeni svojim osmijehom i voljom za životom i uspjehom.

Anadolija je ranije pisala o ovoj ljupkoj djevojčici punoj životnog elana, a ona kaže da su joj u životu najveća podrška nastavnici i vršnjaci, a da izuzetno voli školu.

Vijest o kandidaturi za Večernjakov pečat saznala je od nane uz koju odrasta i ne krije oduševljenje i iznenađenje.

“Osjećam se veoma iznenađeno, sretno. Emocije su me savladale. Presretna sam“ kazala je Hana, koja je bila među hiljadama osnovaca iz cijele BiH koji su prisustvovali Dječijem festivalu kojeg je u Zeničkoj areni organizirao Institut “Yunus Emre“.

Svojim vršnjacima je poručila da se bore za ono što žele u životu i da ne posustaju bez obzira na sve.

Sehija Hakalović, nastavnica u Osnovnoj školi Čelebići koju pohađa Hana, kazala je da dobro poznaje mladu heroinu i da je ona dokaz da svako dijete može biti ono što poželi ako ima adekvatnu podršku.

“Hana ima takav život kakav ima, nažalost, ali sigurna sam da ona može jako dobro uspjeti ukoliko se neko potrudi da joj pomogne. Naravno, svima nama ponekad treba pomoć, ali pogotovo je to izraženo kada je riječ o osobama koje imaju poteškoće. Hana je veliki borac, redovna je u školi, vrijedna, uredna, ali bila bih sretna da se nađe neko ko joj može pomoći. To bi za nju bila najveća nagrada“, poručila je Hakalović.

Dodala je da se svi u OŠ Čelebići slažu, a što su preporučili i ljekari psihijatri i psiholozi, da je Hani potreban asistent koji će sa njom raditi.

akos.ba

Povezani članci