Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Odgovor na stavove Jasne Šamić

Odgovor na stavove Jasne Šamić

 Znate, gospođo Šamić, ja imam vrlo specifičan želudac, koji podnosi samo prirodnu, zdravstveno ispravnu hranu, a onu kojoj su dodate vještačke, neprirodne i nezdrave tvari, jednostavno ne može da svari, te ponekad kod mene izazove i nagon za povraćanje. Sličnu reakciju na moj želudac izaziva vaša priča i pisanje o islamu, za koje sebe, nije mi jasno zbog čega, smatarate pozvanom.

Ne želim ovom prilikom sa vama ulaziti u detaljnu polemiku, ali bih željela da vam ukažem na samo nekoliko stvari koje mi nisu jasne u vašem pisanju.

Nije mi jasno zbog čega u svojim tekstovima nošenje hidžaba žena muslimanki vežete za Srednji vijek. Gđo. Šamić, moram vas podsjetiti da se Srednji vjek, kao ”mračno doba” veže se samo za dio Europe, jer dok su europske zemlje poput Francuske, iz koje ste poslani sa svojom misijom, grcale u mraku neznanja, prljavštine, kuge, spaljivanja knjiga i naučnika, tada je u Španiji, u kojoj su vladali muslimani, u to doba cvjetala i nauka i umjetnost. Alhambra u Granadi, jedan od najljepših vrtova u historiji vrtne arhitekture koji je nastao u Španiji (tada Andaluzija) baš u tom dobu i danas o tome svjedoči. Napredak koji je sa sobom u Europi donijela islamska civilizacija, širio se iz Španije u druge europske zemlje, čiji je rezultat Renesansa u Europi. Između ostalog, zahvaljujući islamu, narod Francuske naučio je da se treba kupati, jer su do tada smrad vlastite prljavštine ublažavali parfemima, a drvene drške sa ručicama na vrhu koristili za češkanje glave i leđa, po kojima su gmizale vaške. (Vjerovatno su zbog toga Francuzi i danas najbolji proizvođači parfema, a drške o kojima pričam, možete vidjeti u Versajskom dvorcu- nije vam daleko).

Nije mi jasno zbog čega sebi uzimate za pravo da nekome namećete svoje mišljenje o nošenju hidžaba. Vas niko ne tjera da nosite hidžab, i ne vidim razloga da vi tjerate druge da hidžab ne nose. Kako biste vi reagovali kada bi neko izišao u javnost i rekao da vi možete privatno kod kuće hodati kako želite, ali vas u javnosti ne želi vidjeti bez hidžaba. Složit ću se s vama da bi to bilo nasilje. Sigurno biste prvi skočili protiv toga. I ja bih! Pitanje je stoga zašto vi radite to nasilje? Jer vi kažete da ne želite vidjeti žene sa mahramom u javnosti. Odakle vam to pravo? Niko ne” maše mahramom u javnosti”, kako kažete, pa nemojte ni vi sa rusom kosom. Oslobodite se te diktatorske komunističke zaostavštine. Ovo je demokratska zemlja. Da, u pravu ste, nije ovo Bakirova država i on ne može odlučivati da li će neko ili ne nositi hidžab. Ali, hvala Bogu, nije ni vaša, pa vi to ponajmanje možete.

Ono što je notorna neistina u vašem pisanju jeste da su pokrivene žene pokorne muškarcima, a ne Bogu. Da ste pošteni i iole profesionalni, vjerovatno biste uradili neko istraživanje i anketirnaje žena koje nose hidžab, pa biste vidjeli da hidžab nama nije nametnut, nego je izraz našeg dostojanstva i potrebe da između ostalog, žene prestanu biti objekti za ”parenje očiju” pripadnika drugog spola. Dakle, upravo suprotno od onoga što tvrdite, mi ne želimo da se pokorimo željama muškaraca, nego Stvoritelju koji nas je, osim ljepotom, obdario i drugim kvalitetima. Još jedna neistina koju tvrdite jeste da žene nose hidžab zbog Saudijskih dolara. Vjerovatno to radite po sistemu autoprojekcije, jer neko mora biti dobro plaćen da se usudi tako otvoreno pisati o temi koju apsolutno ne poznaje, pri tome iznoseći gomilu neistina.

U emisij Face, izrekli ste nešto zaista strašno! Rekoste da je vaš djed, zbog želje da školuje svoje kćeri, kamenovan, uz opasku ”valjda po Kur’anu,”. Nije mi jasno kako ste to mogli izgovoriti i ostati mirni. Objava koja počinje riječima ”Ikre” (uči, izučavaj), koji čovjeka potiče da čita, da se obrazuje, spoznaje. Koliko ste u krivu, najbolje svjedoči 269. ajet Sure El- Bekare, koji kaže: ”Allah daruje znanje onome kome On hoće, a onaj ko je znanjem darovan-darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.” Vi, gđo. Šamić, očito, ne shvatate!

I na kraju, nije mi jasno šta imate protiv neobrazovanih žena, kada bi upravo one trebale biti vaša ciljna grupa. Jer, znate gđo. Šamić, svaka žena, iole obrazovana, koja išta zna o savršenoj vjeri-islamu, neće povjerovati u vaše neprofesionalne i zlonamjerno pisanje. Što se mene tiče, kod mene možete izazvati samo gastrointestinalne smetnje i nagon za povraćanje, kao i sve drugo što je nezdravo i pokvareno.

Piše: Džehva Hamzić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top