Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Novoimenovani ambasador Turske u BiH Haldun Koc obišao mezarje Kovači

Novoimenovani ambasador Turske u BiH Haldun Koc obišao mezarje Kovači

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc obišao je jutros šehidsko mezarje na Kovačima, kao i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon obilaska spomen-obilježja gdje je u proučio Fatihu poginulim šehidima, Koc je posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, položio cvijeće i pomolio se.

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini danas će predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću predati akreditivna pisma i time zvanično stupiti na dužnost ambasadora Republike Turske u BiH.

Izetbegović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Turske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas novoimenovanog ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koca, koji mu je tom prilikom uručio akreditivna pisma i zvanično stupio na dužnost ambasadora, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa Izetbegovićem, novoimenovani turski ambasador u Sarajevu Koc je potvrdio da je predsjedavajućem Predsjedništva BiH uručio akreditivna pisma koja je prethodno potpisao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Za mene je velika čast dužnost koja mi je povjerena ovdje u BiH, a dodatni entuzijazam u moj rad donosi svakako činjenica da sam akreditivna pisma predao u jako kratkom vremenu od mog dolaska u ovu zemlju, što predstavlja svojevrstan brz početak rada”, rekao je ambasador Koc.

Podsjetio je da je predsjedavajućem Izetbegoviću prenio pozdrave predsjednika, premijera i ministra vanjskih poslova Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, Binaliya Yildirima i Mevluta Cavusoglua.

“Podsjetio sam također da je obavljanje dužnosti u ovoj zemlji velika čast za svakog turskog diplomatu”, rekao je Koc i dodao:

“Naši ciljevi u predstojećem periodu biće unapređenje i jačanje bilateralnih odnosa i saradnje u svakom smislu. Kao što znate, postoje osjetljive teme, poput terorističke organizacije FETO i njenih aktivnosti ovdje. Zahvalio sam predsjedavajućem Izetbegoviću na podršci Turskoj nakon izdajničkog pokušaja državnog udara 15. jula koji je izvela teroristička organizacija FETO. O detaljima ćemo razgovarati naknadno.”

Noviomenovani turski ambasador je u izjavi novinarima u Sarajevu ukazao i na značaj privredne saradnje i njenog daljeg intenziviranja između Turske i BiH poručivši kako će raditi na jačanju ekonomske saradnje između dviju zemalja.

Cilj nadmašiti ranije postignuti napredak

Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine su na zadovoljavajućem nivou, a mišljenja sam da na njih prvenstveno ima utjecaj prisutnost duboke zajedničke prošlosti naših naroda, kulturne povezanosti među njima kao i najvažnije a to je održavanje snažnih rodbinskih veza, poručio je nakon stupanja na dužnost novoimenovani ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

“Uručivanjem akreditivnog pisma potpisanog od strane predsjednika gospodina Recepa Tayyipa Erdogana predsjedavajućem Predsjedništva gospodinu (Bakiru) Izetbegoviću, zvanično sam stupio na dužnost i tim povodom upućujem svim Bosancima i Hercegovcima i turskim državljanima koji žive u Bosni i Hercegovini srdačne pozdrave i izraze poštovanja. Želim da svi naši građani kao i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini znaju da će mi prioritetni zadatak i odrednica mog mandata u Sarajevu biti prvenstveno razvijanje onih projekata koji će, kako unutar institucija tako i naspram šire društvene zajednice u Bosni i Hercegovini, dati dodatni značaj u okviru naših napora usmjerenih ka jačanju blagostanja u našim zemljama i unaprijeđenju jedinstva među našim narodima. Želio bih također da se meni i mojim saradnicima nastavi ukazivati izuzetno cjenjena susretljvost, kooperativnost i podrška podjednako kao što je pružana kolegama koji su prije mene obavljali ovu časnu dužnost”, naveo je ambasador Koc u pisanoj poruci i dodao:

“Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine su na zadovoljavajućem nivou, a mišljenja sam da na njih prvenstveno ima utjecaj prisutnost duboke zajedničke prošlosti naših naroda, kulturne povezanosti među njima kao i najvažnije a to je održavanje snažnih rodbinskih veza. Vjerujem da ću i ja pod ovim utjecajem obavljati svoju dužnost sa posebnom dozom predanosti i zalaganja. Zahvaljujući mojoj supruzi, članu familije koja je iz Bosne i Hercegovine emigrirala u Anadoliju, i ja se osjećam privilegovanim da budem dio jednog porodičnog stabla čiji korijeni se rasprostiru na širem geografskom području i koje već stotinama godina živi i doprinosi ovoj zajednici. Najkonkretnije i najvidljivije primjere značaja, koji privrženost jedinstvu usljed naše zajedničke prošlosti ima u pogledu ispunjavanja naših budućih zajedničkih ciljeva, vidim upravo u svojoj porodici i svojoj djeci. Smatram da će Bosna i Hercegovina biti moj drugi zavičaj, spokojan dom za moju porodicu kao i produktivno radno mjesto sa svim svojim ljudskim i prirodnim bogatstvima i razvojnim potencijalima.”

Zbog porodičnih veza sa Bosnom i Hercegovinom, kako je istakao, “danas kada stupam na dužnost moje uzbuđenje prevazilazi onaj entuzijazam koje svaki diplomata posjeduje u trenutku kada postaje ambasador. Poseban smisao za mene ima to što ću služiti i svojoj zemlji i narodu zemlje domaćina ispunjavajući svoju namjeru da iskustva koja sam stekao na različitim mjestima tokom svoje profesionalne karijere iskoristim radeći za dobro naroda Bosne i Hercegovine i pružajući najkvalitetniju i najefikasniju uslugu državljanima Republike Turske koji žive ovdje. Zahvaljujući tradicionalnoj srdačnosti i gostoljubivosti naroda Bosne i Hercegovine, čvrsto vjerujem da ćemo ja i moja porodica u svakom kutku ove zemlje pronaći nešto za sebe te da ćemo se osjećati kao u svojoj domovini, šta više kao u svojoj kući.”

Koc je napomenuo kako će značajan period svog mandata u Bosni i Hercegovini provesti u Sarajevu kako zbog pozicije naše ambasade, tako i zbog činjenice da ovaj grad predstavlja centar za donošenje odluka na državnom nivou. U isto vrijeme, kako je rekao, “posebno ću se truditi da u skladu sa mogućnostima što više putujem kako bih bolje upoznao ovaj lijepi krajolik, koji sam tokom svojih prethodnih dužnosti u susjednim zemljama obilazio samo u kratkotrajnim posjetama, te kako bi u svakom kutku ove zemlje sklapao nova prijateljstva sa našom bosanskohercegovačkom braćom u ime svoje države i svoje porodice. Vjerujem da će ova putovanja dodatno produbiti i dati novu dimenziju mom radu i radu naše ambasade.”

“Najviši nivo saradnje koji su naše dvije države razvile u sklopu zajedničkih vrijednosti i interesa obje zemlje ohrabruje sve nas koji radimo na terenu da stvaramo korisne ideje, realizujemo projekte i kreiramo novi ambijent u kojem će sinergija koju posjedujemo biti pretočena u konkretne rezultate. Želim ovom prilikom naglasiti da će mi i tokom mandata u Sarajevu prioritet biti pružanje što kvalitetnijih konzularnih usluga svim našim građanima sa ciljem da na brz i ispravan način ispunimo zahtjeve svih državljana naše zemlje koji žive i rade ili pak privremeno borave u Bosni i Hercegovini, a potrebne su im usluge konzularnog karaktera. Uvaženi moji građani, vrata naše ambasade su uvijek otvorena za vas. Naša ambasada predstavlja vaš dom u Bosni i Hercegovini. Dužnost nam je da sve naše prijatelje Bosance i Hercegovce ugostimo u ambasadi i predstavimo im našu zemlju. Osnovni cilj nam je da, noseći zastavu koju smo preuzeli od prethodnih ambasadora, nadmašimo postignuti napredak. Uz napomenu da očekujem vaše prijedloge u cilju pružanja što efikasnije i bolje usluge, u svoje lično ime, u ime svoje porodice i osoblja ambasade upućujem vam pozdrave i izraze poštovanja”, poručio je Koc.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top