Vijesti iz zemlje

Novi Zeland: Terorista osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva 51 vjernika u dvije džamije

Terorista Brenton Tarrant, koji je u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu ubio 51, a ranio 49 osoba, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Sudac Cameron Mander, koji je pročitao presudu na završnom ročištu pred Vrhovnim sudom Novog Zelanda, rekao je da je Tarrant osuđen za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva te za krivično djelo terorizam, zbog čega mu se izriče doživotna kazna zatvora. “Iza vaše izopačene ideologije krije se mržnja koja vas je navela da napadnete žene, djecu i muškarce koji se nisu mogli braniti. Naša zadaća je da to zlo mržnje odlučno suzbijemo”, rekao je sudac Mander, nakon što je osudio teroristu na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta, što je prva takva kazna u historiji Novog Zelanda.

Izjavu teroriste Tarranta, koji nije želio pročitati vlastitu obranu na jučerašnjem ročištu, pročitao je njegov advokat.

Tarrant je prihvatio sve optužbe na njegov račun, uključujući 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i jedan teroristički napad.

Terorist Tarrant je 15. marta 2019. godine, tokom džuma-namaza, upao u džamije Noor i Linwood u Christchurchu te ubio najmanje 51 muslimana koji su se okupili na zajedničkoj sedmičnoj molitvi. Ubijao je i žene i djecu. Najmlađa žrtva imala je samo tri godine. Ubistva je prenosio uživo na Facebooku, preko kamere koju je imao na kacigi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button