Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Novi Zeland odaje počast žrtvama terorističkog napada, ezan za džumu uživo na nacionalnim kanalima

Novi Zeland odaje počast žrtvama terorističkog napada, ezan za džumu uživo na nacionalnim kanalima

Premijerka Novog Zelanda Ardern je najavila da će počast žrtvama biti odana s dvije minute šutnje, a sve žene je pozvala da u znak solidarnosti s muslimanima u petak nose marame.

U petak će na Novom Zelandu biti odana počast žrtvama prošlosedmičnog terorističkog napada, a ezan pred džuma-namaz će biti prenošen na nacionalnim frekvencijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Najmanje 50 ljudi ubijeno je u terorističkom napadu koji se u petak dogodio za vrijeme džuma-namaza u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu. Novozelandska policija je uhapsila 28-godišnjeg napadača Brentona Harrisona Tarranta iz Australije.

Novozelandski mediji danas su javili da će premijerka te zemlje Jacinda Ardern saopćila da će ezan za džuma-namaz u petak biti uživo prenošen na državnim radijskim i televizijskim stanicama.

Ardern je također, pozvala sve građane da se, u petak, ujedine u odavanju počasti žrtvama i pruže podršku muslimanskoj zajednici.

Ona je najavila da će počast žrtvama biti odana s dvije minute šutnje, a sve žene je pozvala da u znak solidarnosti s muslimanima u petak nose marame.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top