U Fokusu

Novi Zeland: Ezan uživo na javnim emiterima, žene nosile marame u znak podrške muslimanima

 Širom Novog Zelanda održani su programi prisjećanja i odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u džamijama Alnoor i Linwood
Prvu džumu na Novom Zelandu nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu u kojem je ubijeno 50 i ranjeno još toliko muslimana, obilježilo je emitovanje ezana uživo na državnim radio i televizijskim kućama Radiju Novi Zeland (RNZ) i Televiziji Novi Zeland (TVNZ), javlja Anadolu Agency (AA). 

Širom Novog Zelanda održani su programi prisjećanja i odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u džamijama Alnoor i Linwood.

Nakon što je putem javnih emitera emitovan ezan za džumu-namaz, širom zemlje je održan dvominutno odavanje počasti ubijenim.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern prisustvovala je klanjanju džuma-namaza u parku Hagley u Christchurchu.

Premijerka Ardern je u kratkom obraćanju prije džuma-namaza citirala hadis poslanika Muhammeda a.s. u kojem je poručila da su svi vjernici kao jedno tijelo.

“Poslanik Muhammed je rekao: ‘Vjernici jedni drugima ukazuju poštovanje, samilost i simpatije i oni su kao jedno tijelo. Ako jedan dio tijela boluje i drugi dijelovi mu se pridruže u bolu’. Novi Zeland je s vama. U žalosti mi smo jedno”, poručila je Ardern.

-“Srca su nam slomljena ali nismo poraženi”-

Alabi Lateef Zirullah, imam džamije Linwood, je proučio ezan, a hutbu je održao imam džamije Alnoor Gamal Fouda zahvalivši premijerki i Vladi Novog Zelanda te svim građanima na podršci.

Naglasivši da terorizam nema boju, vjeru ni naciju, on je rekao da se nakon terorističkog napada pokazalo da je Novi Zeland nepobjediv.

“Svijet kod nas može vidjeti primjer ljubavi i jedinstva. Srce nam je slomljeno, ali poraženi nismo”, rekao je on.

– Žene nosile marame u znak podrške – 

Mnoge žene na  Novom Zelandu odazvale su se pozivu premijerke Ardern i u znak solidarnosti s muslimanima danas su nosile marame.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button