U Fokusu

Promocija: „Iz tame svijeta“ – Karahasan

„Otkuda taj višak smisla i taj naglašeni manjak stvarnosti? Kako to objasniti, osim pretpostavkom da tamni vilajet ipak nije polumitska predodžba drevnih kultura nego nešto realno postojeće, neki unutrašnji svijet koji se vidljivo objavljuje u Bosni kao svome materijalnom odrazu? Je li Bosna izložena svemu onome što trpi zato što je vidljiva slika nevidljivog srca svijeta? Kako razumjeti intenzitet kojim se historija objavljuje i događa u Bosni? Zašto upravo u Bosni, koja nikad nije igrala važnu ulogu ni u svome vlastitom postojanju? Kako u Bosni i njezinoj sudbini uspostaviti ravnotežu između vanjskog i unutrašnjeg, smisla i događaja?“

Plod promišljanja

Izdavačka kuća Buybook organizovala je promociju knjige “Iz tame svijeta“ autora Dževada Karahasana u četvrtak, 21. marta u Galeriji ALU u Sarajevu. Knjiga “Iz tame svijeta”, objavljena u Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost, sadrži tri zbirke pripovijedaka “Kraljevske legende”, “Kuća za umorne” i “Izvještaji iz tamnog vilajeta”, nastale u više od trideset i pet godina autorovog stvaralaštva. Knjiga “Iz tame svijeta” pojašnjava otkuda višak smisla i naglašeni manjak stvarnosti. Autor Dževad Karahasan također u knjizi odgovara na pitanja je li Bosna izložena svemu onome što trpi zato što je vidljiva slika nevidljivog srca svijeta te kako razumjeti intenzitet kojim se historija objavljuje i događa u Bosni.

Značajno je spomenuti da je rad na naslovnici knjige rezultat nastavka saradnje Izdavačke kuće Buybook s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu i prošlogodišnjim studentima i studenticama drugog ciklusa studija pod mentorstvom profesora Bojana Hadžihalilovića.  Ispred Buybook-a su poručili da je pored konačnog vizuelnog rješenja na koricama, uz promociju knjige upriličena i izložba ostalih prijedloga, kako bi se predstavljanjem različitih autorskih izraza pokazalo na koliko nivoa kapitalno književno djelo i markantnost autora mogu biti inspirativni za vizualno oblikovanje.

O samoj knjizi i studentskim radovima, osim autora, govorili su i Bojan Hadžihalilović te Naser Šečerović.  Krahasan se zahvalio prisutnima te je kazao kako ovaj projekat smatra dragocjenim iskustvom, prvenstveno zbog mladih ljudi s kojima je imao zadovoljstvo  sarađivati.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button