Islamske teme

Hutba: Ummet je stalna meta terorista

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Ummet je stalna meta terorista.

Na pomenutu temu govorim dva dana nakon pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kojem je Haški tribunal u žalbenom postupku prvostepenu presudu zatvorske kazne u visini od 40 godina preinačio na doživotnu zatvorsku kaznu i ona je konačna. Svi mi svjedoci teškog vremena otpora oružanoj agresiji na našu Domovinu znamo da je zločinac Karadžić, kao najviše pozicionirani politički predstavnik u zločinačkoj tvorevini Republici Srpskoj, koju je Dejtonski mirovni sporazum legalizovao zaslužio mnogo veću kaznu, ali to je maksimalna kazna koju je mogao donijeti Haški tribunal. Ova presuda je ujedno i presuda genocidnoj ideologiji i veliko-srpskom projektu koji je imao za cilj uništenje Republike Bosne i Hercegovine i biološko istrebljenje Bošnjaka. Ali po reakcijama većine srpskih političara i građana RS-a po kojima je osuđeni ratni zločinac njihov heroj, a da je Međunarodni sud u Hagu ispolitiziran, zločinačke namjere su još uvijek prisutne u njihovim glavama, što nam daje za pravo da zaključimo da je i negiranje zločina, zločin nakon počinjenog zločina.

Na pomenutu temu govorim i nakon skorašnjeg okupljanja četnika u Višegradu i neadekvatne reakcije organa vlasti da se isti kazne. Govorim i nakon terorističkog napada i ubistva 49 muslimana u Novom Zelandu, koji je počinio Australijanac, terorista Brenton Tarant, inspirisan osuđenim zločincem Karadžićem. I govorim nakon četiri prijetnje u posljednjih 15 dana upućenih putem facebooka Emiru Nuhić, imamu džemata Blagaj, Bosanski Novi, bez adekvatne akcije MUP-a RS-a i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Prema Akademiji za fikh Svjetske islamske lige: „Terorizam je nepravedni akt izvršen od strane pojedinaca, grupa ili država protiv ljudskog bića, bilo da se radi o njegovoj vjeri, životu, razumu, imovini ili časti. To uključuje sve akte zastrašivanja, nanošenje štete, prijetnje, nezakonitog ubistva, sve akte koji uključuju oružano razbojništvo, napad na putnike, te izvršenje bilo kog nasilnog djela ili prijetnju da će se izvršiti pojedinačni ili kolektivni zločinački plan s’ ciljem zastrašivanja i prinude stanovništva ili ugrožavanja ljudskih života, slobode i sigurnosti. Terorizam također uključuje nanošenje štete okolici, privatnim i javnim objektima ili ugrožavanje prirodnih i nacionalnih resursa. Sva ova djela spadaju u kategoriju nereda na Zemlji, koji je Allah zabranio muslimanima da čine. Kur’an nas uči: ...وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ …I ne čini nered na Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine! (Suretu El-Kasas; 77.)”

U svijetu je već duže vrijeme na sceni uistinu otvoreni rat protiv muslimana i u tom ratu se ne biraju metode i ne štede sredstva u cilju ostvarenja „viših ciljeva“ i „mira u svijetu“. Mediji u otvorenom ratu protiv muslimana igraju svoju prljavu ulogu i sa velikim žarom osuđuju sve što je vezano za muslimane i islam i podvaljuju im terorizam, dok se ta ista djela koja čine nemuslimani smatraju „kriminalom, incidentom ili djelima neuračunljivih lica“.

Borba protiv muslimana će trajati sve dok ih njihovi neprijatelji potpuno ne odvrate od islama, što potvrđuje drugi dio 217. ajeta Sure El-Bekare:

…وَلَا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتَّى يَرُدُّوكُمْ عَنْ دِينِكُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا وَمَنْ يَرْتَدِدْ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُولَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالْآَخِرَةِ وَأُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

Oni će se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli. A oni među vama koji od svoje vjere otpadnu i kao nevjernici umru, njihova djela će biti poništena i na ovom i na onom svijetu i oni će stanovnici džehennema biti i u njemu će vječno ostati.

Ove Kur’anske riječi su nedvosmislene i one nas podučavaju, kakav će biti odnos neprijatelja islama prema muslimanima. Zato me ne čudi kontinuirano opstruiranje nosioca velikog broja funkcija na različitim nivoima, neprisustvo sjednicama Parlamenata i napuštanje istih, organiziranje konferencija za štampu, javna saopćenja i medijske podvale, zalaganje za otcjepljenje ili stvaranje novih entiteta, nepotizam, zloupotreba položaja, nenamjensko trošenje budžetskih sredstava i sponzoriranje svega onoga što ide u pravcu razgradnje naše Domovine, jer nam citirani Kur’anski ajet potvrđuje njihove namjere i metode koje ostaju do Sudnjeg dana!

U elektronskim medijima se samo povremeno mogu vidjeti mali djelići cionističkih zločina nad nezaštićenim i golorukim Palestincima, nad kojim se provodi neviđen teror. U Siriji koju svi bombarduju i napadaju pod izgovorm da uništavaju ciljeve ISIL-a nakon svakog bombardovanja više je mrtvih nego preživjelih Sirijaca, civila koje više niko i ne broji.

Svakodnevno se u svijetu ubijaju stotine muslimana i uništava se njihova imovina, a za te zločine niko ne odgovara, niti se čak daju informacije o tome, što nam daje za pravo da kažemo da su životi muslimana u očima bezdušnog svijeta „bezvrijedni“ i da je „najjeftinija muslimanska krv“. Svi ratovi koji se vode posljednjih pedeset godina se vode isključivo u muslimanskim zemljama ili zemljama u kojima su muslimani većina, što dovoljno govori ko su stvarni teroristi i zločinci, a ko su bespomoćne i nezaštićene žrtve. Palestina, Kašmir, Avganistan, Libija, Irak, Sirija i Jemen su potpuno uništene zemlje, a njeni su građani unesrećeni, što je bez imalo sumnje djelo Zapadnih sila. U pomenutim je ratovima ubijeno 11 miliona muslimana, 33 miliona je teže ranjenih, a raseljeno je preko 70 miliona muslimana. Zanimljivo je podsjetiti da niti jedna muslimanska zemlja u posljednjih 100 godina nije izvšila invaziju na bilo koju nemuslimansku zemlju, niti je na bilo koji način zaprijetila njihovoj sigurnosti.

Ko su zaštitinici muslimana, naći ćemo odgovor u 55. ajetu Sure Al-Maide:

 إِنَّمَا وَلِيُّكُمْ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ

Vaši zaštitinici su Allah, Njegov Poslanik i vjernici koji ponizno namaz obavljaju, zekat daju i ruku čine.

Prema tome, zaštitnici mu’mina su: Allah, dželle še’nuhu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i vjernici i to ne bilo koji, već oni koji svoj iman dokazuju klanjanjem namaza, davanjem zekata i rukuom Allahu, azze ve dželle. Srebrenica, Žepa i Goražde, takozvane „Zaštićene zone UN-a“ su bolne i nezaboravne lekcije iz naše moderne historije, koje mi Bošnjaci nikada ne smijemo zaboraviti.

Bošnjaci su u vrijeme posljednje oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pokazivali najviši stepen tolerancije i strpljenja i goloruki su uz Allahovu, dželle še’nuhu, pomoć spašavali što se spasiti moglo, a sada se u vrijeme nove agresije na Bosnu i Hercegovinu, koja se intenzivno provodi drugim metodama specijalnog rata Bošnjaci, koji praktikuju vjeru žele prikazati kao opasnost po sigurnost Bosne i Hercegovine i regije, izmišljajući navodne planove o terorističkim napadima.

Brate i sestro, budimo ponosni na našu vjeru, narod i Ummet! Ne zaboravimo ko smo i kakva nam je misija na ovom prolaznom svijetu! Ne budimo slijepi kod očiju, gluhi kod ušiju i nijemi kod jezika! Budimo zaštitnici slabih i potlačenih i budimo od onih koji naređuju dobro, a sprečavaju zlo! Budimo hrabri i nepokolebljivi i iskreni u svome govoru! Budimo darežljivi i koristni članovi društva i nikada nikome nemojmo nepravdu učiniti! Budimo dostojanstveni u svakoj situaciji i imajmo na umu da će smrt svakako doći, ali da će samo oni koji su čvrsto vjerovali u Jedinog Gospodara i koji su samo Njemu robovali i čuvali se grijeha biti sigurni na Danu poravnanja i da će biti nastanjeni u džennetima!

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas učvrsti na putu islama! Da pomogne našoj ugroženoj braći i sestrama, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Burmi, Kini, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem entitetu, gdje su našim povratnicima uskraćena osnovna ljudska prava! Da nas ne iskuša sa nasiljem nasilnih vladara i sa onim što ne možemo podnijeti! Da se smiluje našim roditeljima i dobrim precima, koji su na nas prenije svjetlo Dina! Da našu djecu učini radostima naših očiju i srca i prvacima Ummeta! Da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas u džennetu počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ!

Hatib Nezim ef Halilović Muderris

Džamija Kralj Fahd Sarajevo

22.3.2019.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close