Dijaspora

Tribina u džematu Nurnberg

U subotu večer, 23.04.2019. godine u džematu Nurnberg, Medžlis IZ-e Bajern, održana je tribina i promocija knjige. Tribina  je održana u sklopu redovnih aktivnosti džemata Nurnberg, odnosno u sklopu mjesečnih tribina. Tema predavanja bila je “Razumijevanje fenomena boli i patnje u islamu, iskušenja i način prevazilaženja iskušenja”. Gost predavač bio je mr.sc Damir-ef. Babajić, koji je veoma emotivan način govorio o fenomenima boli i patnje, te načinu prevazilaženja iskušenja, potaknuvši prisutne na duboko razmišljanje, slušajući predaje o iskušenjima Poslanika i Allahovih dobrih robova, kao i samo njegovo iskušenje. U svom obraćanju Damir-ef. je ukazo na važnost razumijevanja iskušenja u životu vjernika, jer ljudi sa najvećim i najpotpunijim imanom su oni koji imaju najveća i najteža iskušenja. Prije dove Babajić efendija je kratko predstavio knjigu pod nazivom „Moj pogled na život iz kolica“ koju je napisao, kako kaže, da bi pomogao osobama s posebnim potrebama i pokazao da nema niti jedne prepreke na ovom svijetu koju ne mogu savlada ako imaju Allaha uz sebe, da budu svjesni Allaha. Svoje predavanje je završio dovom:“Gospodaru naš bolesnima podari zdravlje, a ako nam dadneš iskušenja daj nam i izlaz iz tog iskušenja…. Amin!“.

Na kraju tribine Damir-ef. se zahvalio imamu džemata Hamid-ef. Pintolu-ef., predsjedniku džemata, kao i velikom broju džematlija koji su bili prisutni na tribini, na pruženoj mogućnosti da govori o veoma važnoj temi sa kojom se skoro svaki čovjek suočava, o iskušenjima i načinima savladavanja samog sebe.

Nakon  predavanja prisutnima se obratio i imam džemata Hamid-ef. Pintol, koji je na poseban način podcrtao važnost govora na ovu i slične teme, te zahvalio se Damir-ef. na njegovom trudu i zalaganju kao i održanoj tribini na pomenutu temu, koja nije nikog ostavila ravnodušnim.

Veliki broj prisutnih vjernika, veliki broj mladih ljudi, su nastavili druženje nakon predavanja u Sali Islamskog centra uz kahvu prateći utakmicu reprezentacije BiH. U pratnji Damir-ef. došle su džematlije/prijatelji iz džemata Hidaje. Molimo Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli, i koji doprinose, da ova tribina bude uspješno realizovana. Amin!

D.B.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button