Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Novi ramazan kao blagoslovljeno vrijeme

Novi ramazan kao blagoslovljeno vrijeme

Kada razmišljamo ili govorimo o dolasku mjeseca ramazana prvo što moramo imati na umu jeste da je to, možda, posljednji ramazan u našem životu. Moramo sebe uvjeriti da od ibadeta i dobrih djela koje ćemo učiniti u ovom nadolazećem ramazanu ovisi cijeli naš život, naša vječnost.

Piše: dr. Mirza Mešić, imam zagrebačke džamije

Doista, dragi brate i poštovana sestro, vrijeme brzo prolazi. Jučerašnji dan nikako ne možemo vratiti. I dobro i zlo koje smo u njemu učinili bit će nam predočeni na Sudnjemu danu. Jučerašnji dan svjedočit će za nas ili protiv nas. U samo jednom danu možemo zadobiti ili izgubiti vječnost. Zato je svaki novi dan u našim životima Allahov dar. Svaki novi dan je nova šansa da popravimo svoj status kod našega Stvoritelja.

Zato, planirajmo kako ćemo iskoristiti svaki novi dan u svome životu, a posebno dane u mjesecu ramazanu, koji , kako Muhammed, a.s., veli, ne bi trebali biti poput “običnih” dana.
Novi ramazan kao blagoslovljeno vrijeme, u kojem se dobra djela višestruko vrednuju, traži od nas da učinimo istinku i potpunu tevbu; da se isitnski pokajemo za cijeli naš dosadašnji život, za sve grijehe kojih se možemo sjetiti i onih kojih se ne možemo sjetiti.

Tevba označava isitnski, potpuni, povratak našemu Stvoritelju, Allahu, dž.š. Cijelo svoje biće, svako svoje djelo, riječ pa čak i misao, usmjeravamo Onome Koji nas je stvorio, Koji nas je pravim putem uputio, počastivši nas s uzvišenom vjerom dini islamom.

Tevba podrazumijeva i obećanje našemu Stvoritelju, bolje rečeno samome sebi, da ćemo od ovog ramazana živjeti pobožnije, da ćemo se više truditi da činimo dobra drugima, a ne samo da sebično mislimo na sebe; da ćemo ustrajavati u ibadetima, kao što ustrajavamo u ramazanu, posebno da ćemo čuvati svoj namaz koji je početak i kraj priče o islamu, namaz koji nas na najbolji način štiti od svega što je zlo i grijeh.

Allah, dž.š., poznaje stanje naše duše bolje nego mi znamo sami sebe. Zato i ne pokušajimo slagati svoga Stvoritelja, jer ako je naša namjera čista, ako doista postoji u nama žalja da se mijenjamo na bolje, u ramazanu ćemo doživjeti takve duhovne transformacije da nas dugi nakon ramazana neće moći prepoznati u onom najpozitivnijem smislu. Neka nam je svima mubarek ramazan; da ga uz Allahovu pomoć iskoristimo na najbolji mogući način. Ramazan mubarek olsun!

 

Mirza Mešić, imam zagrebačke džamije

Akos.b

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com