Vijesti iz zemlje

Nova cesta Stolac – Neum oživljava južnu Hercegovinu

- Otvaranje magistralne ceste za južni dio Hercegovine ima izuzetnu važnost za turizam i povećanje kvalitete življenja građana Neuma te usluge turistima

 U četvrtak, 30. juna 2022. godine, upriličeno je svečano otvaranje novoizgrađene magistralne saobraćajnice koja spaja Neum, jedini bosanskohercegovački grad na obali Jadrana i Stolac. Ovaj historijski događaj za južni dio Hercegovine ima izuzetnu važnost za turizam i povećanje kvalitete življenja građana Neuma te usluge turistima.

Stolac i Neum su desetljećima bile zapostavljeniji dio Bosne i Hercegovine. Depopulacija je intezivirana ukidanjem uskotračne linije koja je preko neumskog zaleđa spajala Čapljinu, Trebinja, Dubrovnik, Bileću, Nikšić i crnogorsko primorje. Pruga je bila u funkciji od 1901. do 1976. godine kada ovaj dio Hercegovine gubi na značaju. Danas trasa Ćirine pruge je uglavnom adaptirana u biciklističku stazu. Također, postoji i ideja sa obje strane granice o izgradnji savremene željezničke pruge od Čapljine do Nikšića čime bi Hercegovina se povezala sa Podgoricom i lukom Bar i Beogradom.

Izgradnja magistralne ceste M17.3 Stolac – Neumu je počela u aprilu 2018. godine, a njena izgradnja je koštala 96,5 miliona KM.

– Projekat počet 1984. godine –

Do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju građani Bosne i Hercegovine su u Neum stizali uglavnom preko teritorije susjedne Hrvatske što je podrazumijevalo čekanja na granicama i gužve na Jadranskoj magistrali.

Alternativa su bile dvije uske i opasne ceste preko Stoca, odnosno Svitave.

“Izgradnja saobraćajnice koja spaja Stolac i Neum je započela 1984. godine kada je izgrađeno prvih osam kilometara od Stoca. Neum je imao saobraćajnu vezu uskom cestom iz Stoca ili vrlo opasanom i krivudavom preko Svitave. Sad imamo savremenu magistralnu cestu u dužni od 36,5 kilometara da predviđenom brzinom vožnje 80 km/h. Udaljenost od Stoca do Neuma smanjena je na pola sata vožnje”, kaže za Anadolu Agency (AA) Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste Federacije BiH.

Neum kao jedini bosanskohercegovački grad na Jadranu ima izuzetnu važnost za državu.

“Ovaj projekat je realizovan kroz sedam lotova, a u njegovoj izgradnji su učestvovale sve veće građevinske kompanije u Bosni i Hercegovini. Ovo je jedan od pozitivnih primjera da su i manje i velike kompanije iz čitave države uključene u realizaciju jednog ovako značajnog projekta čime je potvrđena njegova državotvornost i historijski značaj”, smatra Isaković.

Pored navedenog, u pripremi jer izgradnja i priključka na pomenutu cestu u gradu Stocu.

U blizini Neuma je u toku izgradnja više dionica Koridora Vc, a počela je projektovanje i prve dionice Jadransko-jonskog autoputa od Počitelja do Stoca čime će Neum postati još pristupačniji turistima.

– Stolac postaje saobraćajno čvorište Hercegovine –

Navedeni projekti izgradnje autoputeva obećavaju u budućnosti dodatno povećanje interesa investitora, ali i bh. građana i dijaspore za boravak i življenje u ovom djelu Hercegovine.

U okolnostima pandemije turističke destinacije u Hercegovini su dobile na značaju, a povećan je i interes za kupovinu nekretnina. Traže se građevinsko zemljište za vikendice, stare seoske kuće koje se mogu adaptirati za vikendice ili stalni život. Sve više penzionera iz Bosne i dijaspore se odlučuje da ostatak života provede u Hercegovini jer mediteranska klima ih privlači. Zbog toga su cijene nekretnina i zemljišta znatno porasle.

Mustafa Tabaković je vlasnik Check-in Hause pansiona u Stocu koji radi dvije godine čime je znatno obogaćena turistička ponuda. Objekat raspolaže sa 28 kreveta uz mogućnost korištenja još četiri dodatna.

“Naše poslovanje od početka je stabilno i planiramo proširenje kapaciteta jer sa novom saobraćajnom vezom Stolac postaje pristupačan i privlačan turistima iz Bosne ili dijaspore koji žele spojiti boravak na moru sa ambijentom kojeg pruža Stolac. Domaćim turistima je Stolac u odnosu na Neum mnogo povoljniji, jeftiniji, sa manje gužve i više sigurnosti”, smatra Tabaković.

– Razvoj kulturnog turizma u Stocu –

Stolac tradicionalno ima izuzetno kvalitetnu kulturnu scenu tokom godine, a posebno ljeti kada je dijaspora prisutna. Manifestacija Slovo Gorčina održava se od 1971. godine u znak sjećanja na bosanskohercegovačkog književnika Mehmedaliju Maka Dizdara. Upravo zahvaljujući toj manifestaciji Stolac je dobio magistralnu vezu sa Mostarom.

Porodica Tabaković planira razvijati i seoski turizam jer već se bavi plasteničkom poljoprivredom, imaju vlastite voćnjake i staru kuću čija adaptacija nije zahtjevna.

“Želimo posjetiocima kroz seoski turizam približiti naš način života, mediteransku hranu i izvorni prirodni ambijent što za većinu gostiju predstavlja novo životno iskustvo. Nažalost, sela oko Stoca su gotovo prazna. Svi bježe u grad, a sa druge strane svjedočimo sve većim poskupljenjima. Mi želimo iskoristiti tu priliku te povezati poljoprivredu i seoski turizam”, ističe Tabaković.

Stolac je početkom prošle godine dobio prvi veći smještajni objekat hotel ”Stolac”, dok je nekadašnji hotel ”Bregava” i dalje u ruševnom stanju i njegova obnova se ne nazire zbog zategnutih političkih odnosa.

Nažalost, Stolac je “grad slučaj” čije institucije ne zadovoljavaju potrebe jednog djela građana, a političke blokade otežavaju svakodnevni život Bošnjaka i ukupni ekonomski razvoj Stoca. Zbog takvog stanja pozitivni efekti izgradnje nove saobraćajnice će možda djelom biti umanjeni, a razvoj tržišta nekretnina usporen.

„Lokalna vlast u našem gradu nažalost u kontinuitetu osporava pravo Bošnjaka na jednaku institucionalnu zastupljenost. Primjera je mnogo, od minornog procenta zaposlenih Bošnjaka u organima uprave do potpuno neizbalansirane raspodjele gradskog budžeta. Pojava je to koja traje de facto još od povratka na ove prostore krajem devedesetih“, kaže za Anadolu Agency (AA) Esad Omanić, vijećnik u Gradskom vijeću Stoca.

Otvaranjem novih saobraćajnica trebalo bi pratiti i poboljšanje međunacionalne komunikacije.

„Saobraćajnica koja povezuje Stolac sa bh. primorjem za naše građane ima dimenziju više odnosno dodatan značaj. Ona je pozitivan input turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, kulturi, građevinskom sektoru, generalno preduzetništvu. Ne vidim razlog zašto otvaranjem ove putne komunikacije ne bismo otvorili i kanale političke komunikacije sa ciljem kvalitetnijeg uvažavanja prava naroda i građana koji u Stocu trpe diskriminaciju. To bi zasigurno bio veliki korak naprijed i očekujem od gradonačelnika i ostalih političkih aktera da se konačno pristupi izgradnji zdravih odnosa“, poručuje Omanić.

Medžlis Islamske zajednice Stolac pokriva i općine Ljubinje, Berkovići i Neum, a na čijem području, u selu Rabrani, neposredno pored novoizgrađene saobraćajnice, postoji mesdžid u kome se obavlja džuma namaz.

“Medžlis Stolac tokom ljeta realizuje svoju najvažniju manifestaciju “Dani stolačkih džamija” koja ove godine traje od 24. jula do 22. augusta kada je najveći dio naše dijaspore prisutan. U sklopu manifestacije se obilježava rušenje i obnova stolačkih džamija te realizuju različiti vjerski i kulturni sadržaji čime Medžlis doprinosi turističkoj ponudi Stoca u duhovnoj dimenziji”, objašnjava Orhan Tikveša, predsjednik Medžlisa IZ Stolac.

– Produženje turističke sezone u Neumu –

Ova godina je historijska za Neum kad je u pitanju saobraćaj što će se značajno odraziti na turizam i ekonomiju u cjelini. Naime, nedavno je otvoren Pelješki most zbog čega Neum nije više tranzitni prostor koji spaja dva djela Hrvatske što je za posljedicu imalo konstantne gužve. Sa druge strane, Neum je napokon dobio savremenu saobraćajnicu koja ga povezuje sa Stocem, odnosno Mostarom.

“Stanovnici Neuma na ovaj put čekaju više od 40 godina. Izgradnjom suvremene prometnice Neum više nije slijepo crijevo što značajno olakšava svakodnevni život građana Neuma i dolazak turista. Sada na značaju više dobiva neumsko zaleđe koje može da se napokon razvija”, kaže načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

Iz Općine Neum se nadaju da zbog preusmjeravanja saobraćaja na Pelješki most neće izgubiti svoje goste, ali ipak očekuju pad trgovačkog prometa kojeg je donosio tranzitni saobraćaj.

Ova godina će za turizam Neuma zasigurno biti historijska prekretnica.

“Mi se nadamo da sad možemo jače razvijati cjelogodišnji turizam u Neumu. Ova sezona je znatno ranije krenula, a očekujemo da ćemo kroz poboljšanje ponude produžiti njeno trajanje. Naša želja je da gosti u Neum dolaze i tokom hladnijeg perioda u godini”, ističe načelnik Jurković.

Neum je posljednjih godina poželjna lokacija raznih pregovora, summita, kongresa i konferencija, zbog čega je kongresni turizam jedan od glavnih aduta neumskih turističkih radnika koji nastoje produžiti turističku sezonu. Sa novim putem taj cilj postaje dostižniji.

Nakon povezivanja Stoca i Neuma za očekivati je da će se iseljavanje iz ovog djela Hercegovine smanjiti, a da će mladi imati više prilika za posao i ostanak u rodnom kraju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button