Vijesti iz zemlje

Akcija kurbani: Iznimno organiziran način Islamske zajednice

Dane Kurban-bajrama, koji ove godine počinje 9. jula, određuje žrtvovanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima a.s., i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

Smisao kurbana i žrtve je zalaganje za više ciljeve, za opću korist, za ideje.

Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasio je kako organiziran pristup ovoj akciji u Islamskoj zajednici traje od 1964. godine, a i danas je organizirana i zastupljena na području cijele zemlje.

U njoj učestvuju muslimani u BiH i inostranstvu, a riječ je o projektu koji je okupio sve.

Memišević je podsjetio na hafiza Kjamila Silajdžića koji je žrtvovao svoj kurban u dvorištu Gazi-Husrev begove medrese u Sarajevu kako bi popravio obroke tadašnjim učenicima medrese.

– Danas je akcija velika i okuplja najveći broj muslimana Bošnjaka, članova Islamske zajednice, kako u domovini tako i u iseljeništvu i danas je ova akcija najbolji mogući odgovor na izazov i poteškoće vremena u kojem živimo. Islamska zajednica i dalje preferira i čini sve što je u njenoj moći da svi muslimani, svi članovi Islamske zajednice i svi oni koji su u obavezi žrtvuju kurban, a ako su u mogućnosti da to urade sa svojim porodicama, u svojim dvorištima. Ako nisu u mogućnosti žrtvovati kurban na način kako to šerijat i veterinarsko-sanitarne norme propisuju, onda Islamska zajednica sebe, svoje resurse, ljude, infrastrukturu stavlja na raspolaganje onima koji žive u soliterima, ili van BiH – rekao je Memišević.

Osvrnuvši se na akciju otkupa kurbana od povratnika, kazao je kako je Islamska zajednica 2015. godine napravila novi koncept kada je u pitanju realizacija ove akcije tako da je ona iznesena izvan velikih centara i gradova.

Danas ovu akciju realiziraju na području cijele Bosne i Hercegovine gdje su povratnički medžlisi i džemati, kako na području entiteta Republika Srpska, tako i entiteta Federacija BiH.

Analiza učinjenog u proteklih sedam godina pokazuje kako je Rijaset Islamske zajednice na prostoru Muftijstva tuzlanskog, odnosno medžlisa srednjeg Podrinja – Srebrenica, Vlasenica, Bratunac i Zvornik, otkupio 18.500 sitnih kurbana i 1.140 goveda, odnosno ukupno 26.000 kurbana, kada se goveda pretvore u sedam malih kurbana, što je značajna podrška povratničkoj populaciji.

Na području Goraždanskog muftijstva, medžlisa gornjeg Podrinja (Foča, Rogatica, Žepa, Višegrad, Čajniče, Rudo, Romanijski plato, Han Pijesk, Sokolac i područja do Sarajeva) u proteklih sedam godina otkupljeno je 13.200 sitnih i 200 krupnih kurbana.

Memišević navodi kako je ovo jedna od najznačajnijih vidova podrške povratničkoj populaciji.

Akcija se odvija i u povratničkim džematima i medžlisima u Federaciji BiH (Glamoč, Duvno, Livno, Kupres, Kiseljak, Ključ…). Broj kooperanata raste iz godine u godinu, a samo 2021. je završena s nešto više od 400 njih koji su registrirani kao poljoprivredna gazdinstva.

Memišević je rekao kako iz godine u godinu otkupljuju veći broj kurbana, a kontinuirano raste i broj korisnika kurbanskog mesa.

– U proteklih sedam godina imamo vrlo organiziran pristup preradi kurbanskog mesa, tako da apsolutnu većinu kurbanskog mesa uputimo u preradu u dogovoru s mesnim industrijama koje imaju halal certifikat i onda efekte Bajrama, odnosno efekte kurbana možemo da s ljudima i ustanovama koje su u stanju potrebe dijelimo 365 dana, a ne samo za dane Bajrama – rekao je Memišević.

Time se na vrlo organiziran način u Islamskoj zajednici bavi Ured za društvenu brigu.

Ova akcija i ovakav pristup su najbolji mogući odgovor na izazove i potrebe vremena u kojem egzistiraju i žive muslimani ovih prostora – kazao je Memišević.

Oni koji su se odlučili prinijeti žrtvu putem Islamske zajednice mogu biti sigurni da je njihov kurban žrtvovan na šerijatski ispravan način i da će meso biti distribuirano na teritoriji cijele BiH, prvenstveno tamo gdje su najveće potrebe za njim.

Uplate kurbana za 2022. godinu ovim putem mogu se izvršiti do subote 8. jula 2022. godine, a cijena je 390 KM.

(preporod.info)

Povezani članci

Back to top button