>
Ništa lakše nego trudnici dati otkaz Ništa lakše nego trudnici dati otkaz
Piše: Alem Dedić Već više od 100 godina u svijetu se obilježava Dan žena. Iako su namjere onih koje su se borile za prava žena... Ništa lakše nego trudnici dati otkaz

Već više od 100 godina u svijetu se obilježava Dan žena. Iako su namjere onih koje su se borile za prava žena bile borba za bolje uvjete rada, veću i dostojanstveniju plaću za žene, nediskriminaciju, danas se ovaj praznik, nažalost, u većini slučajeva sveo na kupovinu cvijeća i izlazak na večeru.

Trebaju li se žene zadovoljiti ovime ili 8. mart treba iskoristiti kako bi se skrenula pažnja na njihov stvarni položaj u Bosni i Hercegovini i probleme s kojima se suočavaju?

“Iako su tokom posljednje dvije decenije učinjeni značajni pomaci u ostvarivanju principa ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, status žena nije zadovoljavajući. I dalje prevladavaju patrijarhalne strukture moći i rodni stereotipi, što, posljedično, rezultira daljnjim prisustvom različitih oblika diskriminacije i marginalizacije žena, te rodno zasnovanog nasilja”, kaže dr. Amra Delić, specijalistica neuropsihijatrije i aktivistica za ljudska prava, koja je 2014. dobila priznanje od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

No announcement available or all announcement expired.