Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ništa lakše nego trudnici dati otkaz

Ništa lakše nego trudnici dati otkaz

Trebaju li se žene zadovoljiti praznikom ili 8. mart treba iskoristiti kako bi se skrenula pažnja na položaj žena?

Već više od 100 godina u svijetu se obilježava Dan žena. Iako su namjere onih koje su se borile za prava žena bile borba za bolje uvjete rada, veću i dostojanstveniju plaću za žene, nediskriminaciju, danas se ovaj praznik, nažalost, u većini slučajeva sveo na kupovinu cvijeća i izlazak na večeru.

Trebaju li se žene zadovoljiti ovime ili 8. mart treba iskoristiti kako bi se skrenula pažnja na njihov stvarni položaj u Bosni i Hercegovini i probleme s kojima se suočavaju?

“Iako su tokom posljednje dvije decenije učinjeni značajni pomaci u ostvarivanju principa ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, status žena nije zadovoljavajući. I dalje prevladavaju patrijarhalne strukture moći i rodni stereotipi, što, posljedično, rezultira daljnjim prisustvom različitih oblika diskriminacije i marginalizacije žena, te rodno zasnovanog nasilja”, kaže dr. Amra Delić, specijalistica neuropsihijatrije i aktivistica za ljudska prava, koja je 2014. dobila priznanje od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top