Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Ni igračke više nisu bezopasne: Djeca izložena opasnim hemikalijama

Ni igračke više nisu bezopasne: Djeca izložena opasnim hemikalijama

Bosna i Hercegovina postala je deponija otpada iz evropskih, ali i ostalih zemalja svijeta, a to pokazuju i analize Agencije za nadzor nad tržištem jer je većina ispitanih proizvoda opasna za život i štetna za zdravlje

Piše: Jakub SALKIĆ

Jesu li vaša djeca sigurna? Čime se igraju? Provjerite još jednom. U zemlji koja je, kao i susjedne, postala deponija otpada iz Evropske unije i ostalih dijelova svijeta ni igračke nisu bezopasne. Ako se do sada u to sumnjalo, rezultati analiza Agencije za nadzor nad tržištem BiH pokazali su da je strah opravdan.

Naime, Agencija posredstvom entitetskih i kantonalnih inspekcijskih organa uzima uzorke iz legalnih tokova, odnosno registriranih prodavača industrijskih neprehrambenih proizvoda i u laboratorijama provjerava njihovu ispravnost.

“Najveći su problem proizvodi koje se masovno bez ikakve kontrole uvoze na tržište Bosne i Hercegovine, a posljednji preliminarni rezultati koje smo imali, dječije igračke i dječije stolne lampe, pokazuju da nije riječ samo o neusklađenim nego i štetnim proizvodima za zdravlje djece koji mogu prouzrokovati, kada je riječ o svjetiljkama, požare, povrede izazvane strujom, pa čak i smrt od strujnog udara”, kazao je direktor Agencije Aleksandar Golijanin.

Opširnije na portalu Faktor.ba:

Ni igračke više nisu bezopasne: Djeca izložena opasnim hemikalijama (FOTO)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top