Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > New York: U Harlemu obilježeno 90. godina od rođenja Malcolma X

New York: U Harlemu obilježeno 90. godina od rođenja Malcolma X

Rođendan karizmatičnog borca za vjerska i rasna prava obilježen je skupom u harlemskoj dvorani u kojoj je Malcom X ubijen na jednom održanom 21. februara 1965. godine

 U New Yorku je obilježen 90. rođendan Malcoma X, jednog od najistaknutijih boraca za rasnu i vjersku jednakopravnost u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Rođendan karizmatičnog borca za prava crnaca obilježen je skupom u dvorani u kojoj je Malcom X ubijen na jednom skupu održanom 21. februara 1965. godine. Među više od 200 okupljenih su bile i Maclolmove kćerke Ilyasah, Malaak i Gamilah. Riječ je o dvorani u Harlemu koja od 2005. godine u znak spomena na Malcolma X i njegovu suprugu Betty Shabazz nosi ime “Shabazz Center“.

Nakon odavanja počasti ubijenom Malcolmu X, okupljeni su pjevali pjesmu „Lift Every Voice and Sing“, koja se tretira kao himna tamnoputih građana u SAD-u.

Voditelj programa Londell McMillan je kazao da će zvanično biti upućen poziv da se od naredne godine svaki 19. maj u svijetu obilježava kao Dan Malcolma X.

Malcolmova kćerka Ilyasah je kazala da je od oca učila pravi put kojim treba ići i da će i dalje prenositi njegovu misiju na mlađe generacije.

Malcolm Little, poznatiji kao Malcolm X, rođen je 1925. godine, a otac mu je bio svećenik Earl Little koji je bio uvjeren da crnci neće moći izboriti svoja prava u SAD-u i da će se morati vratiti u Afriku. Otac mu je ubijen kada je imao samo pet godina, a majka Malcolma je završila na psihijatrijskoj ustanovi. Odrastao je u siromaštvu, a 1946. godine je zbog pljačke osuđen na zatvorsku kaznu.

Tokom boravka u zatvoru zanimao se za stavove i aktivnosti lidera pokreta Nation of Islam Elijaha Mohammeda i po izlasku iz zatvora 1952. godine pridružuje mu se. Karizmu, energiju i govorničke sposobnosti je u potpunosti podredio borbi za ravnopravnost na rasnoj i vjerskoj osnovi. Zbog kasnijih neslaganja sa Elijahom Mohammedom, Malcolm X je napustio pokret Nation of Islam 1964. godine. Međutim nastavio je borbu za prava Afroamerikanaca i od tada je koristio i ime El-Hajj Malik El-Shabazz.

Tokom obraćanja 21. februara 1965. godine Malcolm X je ubijen u Harlemu. Za njegovo ubistvo su osuđena tri člana pokreta Nation of Islam. Njegovu biografiju je napisao poznati pisac Alex Haley, prenosi Anadolija.

Kratka biografija Malcolm X-a

Malcolm X je rođen u saveznoj državi Nebraska 19. maja 1925. godine, a umro je 21. februara 1965. godine.

Još dok je Malcolm bio dijete, oca su mu ubili bijeli rasisti, jer je bio član udruga za poboljšanje života Afroamerikanaca. Njegova smrt prikazana je kao nesretan slučaj, iako mu je glava bila odvojena od tijela.

Kako Malcolmova majka nakon smrti muža nije mogla puno učiniti za sina, o njemu su se brinuli stariji brat i sestra. Malcolm je započeo život sitnog kriminalca.

U dobi od 12 godina postao je štićenik Doma za nezbrinutu djecu države Michigan.

Kada je napunio 17 godina pušten je iz kući. Potom se zaposlio u putničkom vozu kao perač posuđa.

Kada je Malcolm stekao dovoljno novca, preselio se u New York kod rođaka. Ubrzo je postao jedan od najopasnijih nasilnika na ulicama harlemskog podzemlja.

Već 1941. godine uhapšen je i osuđen na deset godina zatvora zbog provale. Krađom se bavio kako bi mogao obezbjediti novac za drogu.

Godine 1952. pušten je iz zatvora i nešto kasnije pridružio se pokretu Nacija islama (Nation of Islam). Nedugo nakon toga, promijenio je svoje prezime u X. To je učinio u znak poštovanja prema svojim neznanim afričkim precima, koji su dovedeni u Ameriku kao robovska radna snaga.

Poslije toga otputovao je na hadždž, u Mekku. Nakon povratka u Sjedinjene Američke Države odbacio je ideju da su svi bijeli ljudi đavoli, a što je ranije tvrdio i utemeljio vlastitu organizaciju nazvanu Organizacija afroameričkog jedinstva. Po utemeljenju ove organizacije Malcolm X je promijenio svoje ime u El-Hadždž Malik Eš-Šabbaz.

1965. godine Malcolm X je smrtno ranjen dok je držao govor u New Yorku u kojem je kritizirao Elijah Muhammada. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama. Sva trojica su osuđena i zatvorena.

Malcolm X je ostao upamćen kao lider među muslimanima u SAD-u u to vrijeme, borac za ljudska prava i jedan od najuticajnijih Afroamerikanaca. Bio je najveći kritičar “bijele” Amerike i njenih zločina počinjenih nad crnim Amerikancima.

 

Neke od najpoznatijih izreka Malcolm X-a

Ne postoji ništa bolje od teškoća. Svaki poraz, svako gubitak, svaki bol sadrži sopstveno sjeme, sopstvenu lekciju kako da se slijedeći put poboljšate.

Ja vjerujem u religiju koja vjeruje u slobodu. Kad god sam trebao prihvatiti religiju koja mi nije dozvoljavala borbu za moj narod otjerao sam tu religiju bestraga.

Ukoliko nemaš nikoga da te kritikuje vjerovatno nemaš ni neki uspjeh.

Ja vjerujem u ljudska bića i da sva ljudska bića, bez obzira na njihovu boju kože, trebaju biti poštovana.

Spoticanje nije padanje.

Bez edukacije nećete stići nigdje u ovom svijetu.

Ne možete odvojiti mir od slobode, jer niko ne može imati mir osim ukoliko je slobodan.

Ne trebaš biti muškarac da se boriš za slobodu. Sve što trebaš biti jeste inteligentno ljudsko biće.

Istina je na strani ugnjetavanih.

Pripremio: Nedim Botić/Mekteba.dk

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top