Nauka i tehnologija

Nauka potvrdila praksu Muhammeda a.s.: Hurma ublažava bol kod novorođenčeta i trudnice

Grupa engleskih naučnika i istraživača na polju medicinskih znanosti je na Univerzitetskoj klinici u gradu Leedsu izvela pokuse na novorođenčadi kako bi saznali utjecaj različitih doza šećerne otopine na plač djeteta i njegovu osjetljiv:ost na bol pri u bodu igle tokom vađenja krvi. Britanski sedmičnjak Medical Journal objavio je 1 0.6.1995. godine spomenutu studiju i njene rezultate pod naslovom “Kako otkloniti bol tek rođenim bebama putem šećerne otopine”. Odabir je pao na 60 tek rođenih beba oba spola, s dobrim zdravljem, čije je nošenje trajalo od 37 do 42 sedmice, starosne dobi 1 – 6 dana. Eksperiment je izvršen u porodiljskom odjelu spomenute bolnice, tako što se u usta 30-ero novorođenčadi stavila sterilizovana voda, dok je druga polovina podijeljena na tri skupine: .

– prvoj skupini beba stavljena je u usta šećerna otopina u omjeru 1 2,5%;

– drugoj skupini je stavljena ista otopina u omjeru 25%;

– trećoj skupini data je doza iste otopine u omjeru 50% (2 ml.) .

Spomenute doze date su samo dvije minute prije nego što je ubodom igle uzet uzorak krvi od svakog novorođenčeta kako bi se utvrdio postotak bilirubina u krvi, koji se smatra pokazateljem postojanja žutice kod djeteta.

Žutica je prirodno stanje svojstveno mnogoj djeci nakon rođenja, bezopasno je i nema potrebe za zabrinutost. Ubod djeteta iglom kako bi se uzeo uzorak krvi neko vrijeme podstiče dijetena plač zbog osjećaja boli. Na osnovu promatranja plača novorođenčeta oko tri minute od uboda iglom izrađena je studija i došlo se do nevjerovatnih rezultata, a oni se ogledaju u slijedećem:

– otopina šećera u bebinim ustima umanjuje veći dio osjećaja boli i brzinu lupanja srca;

– najbolji rezultati zabilježeni su s bebama kojima je data doza od 50% šećerne otopine, dakle s onima koji su dobili najveći postotak;

– što je postotak ove otopine bio veći, time je plač i osjetljivost na bol bila manja, a smanjeno je i lupanje srca;

– stavljanje šećerne otopine u usta bebe nakon rođenja djeluje zapanjujuće na ublažavanje i otklanjanje boli, slično lijekovima koji otklanjaju bol ili sedativima.

Druga dva naučnika, Plass & Hoffmeyer, utvrdila su 1991. godine da davanje 2 ml. šećerne otopine u bebina usta uveliko otklanja plač, umanjuje osjetljivost na bol pri ubodu iglom prilikom uzimanja uzorka krvi, ili pak prilikom obrezivanja djeteta.

Također su drugi učenjaci na čelu s Plassom utvrdili 1989. godine djelovanja mlijeka kojim se ublažava plač i osjetljivost na bol kod novorođenčeta.

 

Smjesa od hurme ublažava bol kod novorođenčeta

 Nakon ovog medicinskog presjeka, ako se otisnemo ka islamu, vjeri milosti i izlječenja za sve ljude, naći ćemo vrlo eksplicitno slijedeće postavke:

– prvi liječnik ljudima, Muhammed, s.a.v.s., bio j e prvi koji je stavio slatku smjesu u usta novorođenčeta, tako što je natrljao nepce. bebe sažvakanom hurmom iz svojih čistih usta. Ovaj postupak je postao raširena praksa među muslimanima.

U Buharijevoj i Muslimovoj zbirci hadisa navodi se na kraju predanje Enesaibn Malika, r.a.: “Rodilo se dijete, a Ebu Talha mi reče: ‘Nosi ga do Poslanika, s.a.v.s.’, poslavši i hurme. Božiji Poslanik ga uze, sažvaka hurme, a potom ih izvadi iz svojih usta i stavi u usta djeteta, protrlja mu nepce i dade mu ime Abdullah.”

U ove dvije zbirke također se navodi predanje Ebu Burde, r.a., koje on prenosi od Ebu Musaa, r.a. : “Došao sam s novorođenčetom kod Poslanika, a.s. Dade mu ime Ibrahim, a usta mu je natrljao hurmom (dakle, sažvakao ju je i natrljao nepce novorođenčeta), zamolivši Uzvišenog Allaha da mu podari bereket.

Pored spomenutog, s naučnog stanovišta utvrđeno je i da hurma sadrži veliki procenat šećera, 70-80%; između ostalog, u njoj se nalazi fruktoza i glukoza, koje opskrbljuju organizam velikom energijom i osnovna su ishrana za tijelo i mozak. Također, hurma sadrži i proteine u omjeru 2,20%, potorn vitamine A, B 1 , B2 i folnu kiselinu, zatim minerale: potašijum, sodijum, kalcijum, željezo, magnezij, bakar i dr. Procenat potašija je vrlo visok, i on je vrlo koristan za sprečavanje krvarenja.1

Nema sumnje da uzimanje hurme, shodno poslaničkoj praksi, prilikom iftara, tokom ramazana, predstavlja koristan postupak koji je u skladu s mnogim medicinskim propisima. Također, hurma, kako se navodi u suri Merjem, vrlo je korisna pri porođaju:

 ” . . . pa je porođajne muke dovedoše do stabla jedne palme i ona reče: O, da sam hogdo umrla ja prije ovoga, i da sam u zaborav sasvim pala! ‘A melek niže nje zovnu je: ‘Ne žalosti se! Gospodar tvoj je učinio da niže tebe potočić poteče, a zatresi i stablo palme, po tebi posut će svježe datule (hurme)! Pa jedi, i pij i vesela oka hudi! A budeš li ikakva čovjeka vidjela, ti reci: ‘Ja sam se Svemilosnom doista zavjetovala na šutnju, i danas ni s jednim čovjekom progovoriti neću!'” (Merjem, 23-26)

Poznato je da je rađanje bolan proces, ono zahtijeva ulaganje ogromne energije, dobru ishranu te sredstva koja ublažavaju krvarenje … Sve se ovo može postići konzumiranjem hurmi u svojoj ishrani. Slavljen neka je Allah.

Nakon davanja slatke otopine u usta novorođenčeta, mazanjem nepceta, slijedi drugi Poslanikov recept – sunećenje muškog novorođenčeta prvih dana nakon rođenja (sedmi dan). Obrezivanje je inače bolan proces i bez sumnje je da slatka smjesa od sažvakane hurme pomaže pri ublažavanju bola tokom procesa obrezivanja .

Nastavlja se.

Napomene:

1 Datule, kod nas poznate kao hurme (Qat. Phoenix dactylifera, engl. dates) – njihovo ime potječe od grčke riječi daktulos, što znači prst, čime se aludira na njihov oblik. Datule su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamin B1, BS i folna kiselina, te kalcij, magnezij, pa čak i željezo.

Taj je plod izrazito sladak (u svježem stanju sadrži 55°/o šećera, koji se sušenjem znatno koncentrira), tako da u mnogim jelima njime možemo zamijeniti nezdravi šećer, naročito ako dobro izmiksamo datule dodajući im vode.

Sećer u datulama je prirodno vezan s topivim biljnim vlaknima koja sprečavaju naglo iskorištavanje šećera. Palme datule se od antičkih vremena uzgajaju u suhim predjelima Starog svijeta – posebno na sjeveru sušne Afrike i u Sredozemlju, dakle oko 5OOO godina.

Osim za prehranu ljudi, izmiksanim suhim datulama pomiješanim sa žitaricama su se tada hranile i deve, konji i psi u Sahari. Datule, dakle, predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo “podići” i dati vam snagu, bez kasnije slabosti. One se mogu koristiti svježe i sušene. Nasjeckane datule su odličan dodatak žitaricama, pudinzima, slatkom hljebu, kolačićima, keksima, a od njih se može napraviti i slatki namaz.  (advent.hr.-op. prev.)

Preuzeto iz knjige: “Kur’an i medicina”

Autor: Dr. Halid Faik el-Ubejdi

Autor na vrlo razumljiv i fascinantan način izlaže brojna čuda zadnje Allahove objave, u ketegoriji medicine. Preporučeno svim daijama i ljudima od medicinske struke.

Tvrdi povez, cijena: 20 KM

Narudžbe na tel 061 757 652

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button