Zanimljivosti

Ovo je najhladniji grad na svijetu

Ako se žalite na zime i hladnoću u našem dijelu svijeta, trebate posjetiti Jakutsk, ruski grad smješten u blizini najhladnije tačke na Zemlji, koji je zvanično najhladniji grad na svijetu.

U Jakutsku vladaju istinski ekstremni vremenski uslovi. U januaru, koji je u Jakutsku najhladniji mjesec u godini, temperatura se rijetko popne iznad -40 stepeni Celzijusa, a dnevnog svjetla bude jedva tri sata u danu. Vidljivost je zimi obično manja od 10 metara, zahvaljujući ledenoj magli koja vlada gradom. Da bi stanovništvo došlo do tekuće vode, potrebno je bušiti nekoliko stotina metara u dubinu. Mnogi motori ostaju upaljeni cijele noći, jer ako bi stali pri temperaturi od -50°C, više se ne bi mogli pokrenuti.

Jedini način da se zimi stigne od Jakutska do Moskve, što je udaljenost od gotovo 5000 kilometara, je tzv. cesta smrti, koju su pravili zatvorenici iz doba Staljina, a mnogi su tu i umrli.

Ipak, u julu i augustu, temperature koje prelaze 30 stepeni Celzijusa nisu rijetke. Rekordno niska temperatura izmjerena u Jakutsku iznosila je -64°C, dok je najviša izmjerena iznosila 38°C.

Uprkos ekstremnim vremenskim uslovima, u Jakutsku živi preko 230.000 ljudi, a ono čime se ovo mjesto ponosi su bogate zalihe prirodnih minerala: 40 posto ruskih rudnika zlata nalazi se u ovoj regiji, koja je bogata i dijamantima, prirodnim gasom i naftom.

Radiosarajevo.ba

 

Povezani članci

Back to top button