Liderstvo i menadžment

Naučno dokazani načini kako popraviti raspoloženje u manje od 5 minuta

Nije neobično da se ponekad osjećate tužno, iscrpljeno i pokislo. No, često nam do takvog stanja dolazi i zbog potpuno banalnih i zapravo nevažnih sitnica.

Guy Winch, psiholog i autor knjige „Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure and Other Everyday Hurts“ tvrdi kako do lošeg raspoloženja može doći kada zaboravimo nekome čestitati rođendan, pa čak i kada ne dobijemo dovoljno lajkova na neki nama važan post na Facebooku. Što nam, dakle, govori da su ljudi veoma osjetljiva bića i da nas zaista prave sitnice mogu izbaciti iz takta.

No jedna je psihološka studija pokazala da, dok nam je s jedne strane mali dio naše individualne sreće predodređen genetikom i svakodnevnim okolnostima, čak 40 posto može biti kontrolirano našim mislima i postupcima.

To znači da, kad se osjećamo loše, sami sebi možemo biti najbolji prijatelji i možemo pomoći da na najbrži i najlakši način izbacimo negativne misli. Business Insider prenosi ove načine kako u manje od deset minuta, možete poboljšati raspoloženje:

  1. DOBRO SE NASMIJTE

Smijeh zaista može biti lijek

Studija provedena na Stanfordu i objavljena u magazinu Prevention dokazala je da smijeh povećava količinu dopamina u mozgu, a upravo je on zaslužan za popravljanje raspoloženja. No, osim toga, stručnjaci tvrde kako smijeh u našem tijelu povećava i količinu kisika te smiruje stres, zbog čega se osjećamo pozitivnije i opuštenije.

  1. PROŠETAJTE (I ISKORISTITE DANJE SVIJETLO)

Daniel Kripke, doktor medicine sa Sveučilišta u Kaliforniji, tvrdi: „Studije su pokazale da pojedinci, koji se tokom dana više izlažu vanjskom svjetlu, imaju manje problema sa spavanjem i manje su depresivni, a također postoje i dokazi da nas svijetlo može učiniti produktivnijima.“

Osim toga, stručnjak za mentalno zdravlje i tjelovježbu, Jack Raglin, dodaje: „Studije su pokazale da čak i lakša vježba može popraviti naše raspoloženje“, a bit je u tome da radimo ono što nas veseli. Ako nas šetnja parkom ili vožnja biciklom vesele više od odlaska u teretanu, onda bismo teretanu trebali ostaviti po strani.

  1. OČISTITE NERED

Autorica knjige The Highly Sensitive Person, Elain Aron, tvrdi da nas „nered neprestano podsjeća na poslove koje bismo trebali obavljati, ali ne obavljamo“ i zbog njega se često možemo osjećati loše. No, također tvrdi kako ne trebamo cijele dane provesti u čišćenju nereda, već bismo trebali barem najvažnije stvari dovesti u red, jer nas već i privid reda može učiniti sretnijima i popraviti nam raspoloženje.

  1. ZAGRLITE NEKOGA

Tiffany Field, naučnica iz Touch Instituta na Univerzitetu u Miamiju, za Psychology Today je rekla: „Kada stimulirate receptore za pritisak u vašoj koži, smanjuje se količina hormona stresa.“

Također, dodir može potaknuti lučenje oksitocina, koji ima pozitivne učinke na naše raspoloženje. Field preporuča i da, kad se osjećamo loše, sami sebi trljamo ruke, čelo ili vrat – što nam dokazano može smanjiti količine kortizola u tijelu te nam umiriti otkucaje srca.

  1. RAZMIŠLJAJTE O POZITIVNIM DOGAĐAJIMA

U članku za Psychology Today, doktorica Susan Biali, preporuča da bismo se trebali prisjetiti tri pozitivna događaja iz našeg života ili tri stvari koje nam trenutno idu u pozitivnom smjeru te ih čak ponavljati u glavi.

Doktorica tvrdi kako će nam ovakve misli i njihovo ponavljanje pomoći povratiti dobro raspoloženje i osjećaj zadovoljstva koji imamo kad obavljamo stvari u kojima smo dobri ili osjećaj koji smo imali kad smo doživljavali ona tri izuzetno pozitivna aspekta u životu.

  1. DAJTE SEBI ODUŠKA

„U mnogim je situacijama bolje da iz sebe izbacimo negativne emocije, a kad si damo oduška, to nam pomaže stvoriti potrebnu ravnotežu“, tvrdi psiholog Leon F. Seltzer, koji smatra da je ponekad zaista korisno o svojim se problemima požaliti nekoj bliskoj osobi.

To nikako ne znači da bismo trebali postati onaj negativac koji u svemu vidi nešto loše, ali ako se radi o nekom stvarnom problemu i nekoj zaista negativnoj pojavi, takve je stvari zaista potrebno, za vlastito dobro, što prije izbaciti iz glave.

telegram.hr

Povezani članci

Back to top button