Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Naučni skup u Sarajevu „Kaiser i Sultan: Bagdadsko-berlinska i Hidžaska željeznica“

Naučni skup u Sarajevu „Kaiser i Sultan: Bagdadsko-berlinska i Hidžaska željeznica“

Sarajevski muftija Enes Ljevaković otvorio je naučni skup

  – U multimedijalnoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu počeo je naučni skup o temi „Kaiser i Sultan: Bagdadsko-berlinska i Hidžaska željeznica“, upriličen povodom obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Skup se održava u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a cilj je okupiti stručnjake iz oblasti prava, historije, politike i međunarodnih odnosa koji bi dali uvid u željeznice Osmanske carevine.

Hidžaska željeznica, od Damaska do Medine, izgrađena je u prvih osam godina 20. stoljeća i predstavlja najznačajniju rutu osmanske željeznice koja je povezivala Evropu i Aziju sa Medinom i imala veliki značaj za ekonomiju i transport, ali i lakše putovanje muslimanskih hodočasnika na hadždž. Poseban osvrt tokom skupa bit će na dobrovoljnom učešću Bošnjaka u izgradnji jedinstvenog građevinskog poduhvata i jednog od najvećih vakufa koje je ostavilo Osmansko carstvo

Sarajevski muftija Enes Ljevaković otvorio je naučni skup.

“Nadam se da će učesnici na ovom skupu osvijetliti za nas iznimno zanimljivu temu, a to je učešće bh. muslimana u finansiranju željeznice o kojoj ćemo govoriti. Želim vam uspješan rad”, kazao je Ljevaković.

Nakon projekc 20-minutnog dokumentarnog filma “Jordan – Hidžaska željeznica”, rad o temi “Kaiser, Sultan i Džihad: njemačko-turski odnosi u predvečerje Prvog svjetskog rata” prisutnima se obratio dr. Fikret Karčić.

“Osmanska Turska se u novembru 1914. godine uključila u Prvi svjetski rat na strani Njemačke i Austro-Ugraske. Taj rat bio je rezultat višegodišnjih događaja”, kazao je Karčić.

Tokom dana izlaganja o Hidžaskoj željeznici iz ruskog ugla, o njenom značaju za Njemačku i drugim temama govorio je veliki broj učesnika naučnog skupa. Učesnici su predstavili pomenute željeznice iz perspektive Arapa, Osmanlija, Nijemaca, Rusa i Bošnjaka, te analizirali značaj i uloge Hidžaske željeznice u Prvom svjetskom ratu.

Iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka najavljuju da će do kraja godine biti objavljen i zbornik radova učesnika ovog naučnog panela, što će biti konačni proizvod ovog skupa i značajan doprinos naučnoj bibliografskoj građi o ovoj temi. 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top