Vijesti iz zemlje

Nasilje u porodici: Spas u sigurnoj kući potražilo 29 žena s djecom iz TK

 Zbog nasilja u porodici 29 žena sa 22 djece s područja Tuzlanskog kantona ove su godine potražili spas od nasilnika u sigurnoj kući. Na ovaj su podatak upozorili aktivisti Udruženja građana ˝Vive žene˝, koji su s ciljem prevencije i informiranja građana o nasilju, danas u Tuzli realizirali uličnu akciju podjele promotivno-edukativnih materijala, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Po raznim drugim osnovama, poput psihoterapije, podrške prije svjedočenja ukoliko je došlo do suđenja ili pravno-administrativne pomoći, svake nam se godine obrati preko 400 osoba. Ovdje je u najvećem broju, tačnije 95 procenata, riječ o ženama koje su žrtve, iako ima i muškaraca koji trpe nasilje˝, kazala je Danijela Kaloci, socijalna pedagoginja u Udruženju ˝Vive žene˝.

Ona je kazala da je psihičko nasilje najprisutniji oblik zlostavljanja, a u slučajevima kada kod nasilnika ono ne postiže željeni efekt, onda on primijenjuje fizičko ili seksualno nasilje.

˝Važno je da žrtve znaju da je nasilje sve ono što im neko radi protiv njihove volje. Također, ovom akcijom koju realiziramo u okviru programa ´16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama´, želimo ohrabriti zlostavljane žene da se odvaže prijaviti nasilnike i da vjeruju nadležnim institucijama˝, poručila je Kaloci.

Nevresa Omerović iz Savjeta vršnjačkog nasilja u mladalačkim vezama, kazala je da mladi teško i nerado pričaju o onome šta proživljavaju.

˝To je kod nas još uvijek tabu-tema, a mladi se plaše govoriti o nasilju koje trpe u vezi, uglavnom jer nemaju povjerenja u institucije koje ih trebaju zaštititi. Ipak, oni bi trebali znati da je i konstantno i učestalo provjeravanje njihovih postupaka od strane momka ili djevojke ili preizražena ljubomora također vid nasilja˝, izjavila je Omerović.

Inače, kampanja ˝16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama˝ obilježava se svake godine od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button