Zdravlje

Naranče su vitaminske bombe: Zašto ih trebamo što češće jesti

Naranče su zvijezde među zimskim voćem i to opravdano - prave su riznice zdravlja.

Narodna mudrost kaže da je čaša soka ovog voća ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronza. Bogatstvo vitamina i minerala koje sadrži samo jedan plod naranče gotovo je nemjerljivo, pa bismo u svoju prehranu svakako što češće trebali uključiti ovu zvijezdu među citrusima.

Inače, smatra se da naranče potječu iz Azije, odakle su se dalje širile, a u 15. stoljeću i Europa ih je prigrlila. Danas rastu u svim mediteranskim zemljama, a jedan od najvećih proizvođača naranča je Izrael. Nekada su naranče bile jako skupe te su se jele samo kao poslastica, danas su na našu sreću svima dostupne.

S  obzirom na to da se radi o jednoj od najljekovitijih voćki na svijetu, pravo je vrijeme da je uključite u svoju prehranu. Naime, naranče su stvorene za zimsku detoksikaciju i borbu protiv prehlade. Bogate su vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima.

Samo jedna naranča na dan može nas opskrbiti s dnevnom preporučenom dozom vitamina C koji je naš ključan saveznik u borbi protiv raznih prehlada, viroza i gripa. Uz to, vitamin C preporučuje se konzumirati u što većim dozama zbog jačanja organizma i imuniteta koji nam je trenutno posebno važan zbog pandemije virusa Covid-19.

Osim što su odlične za jačanje imuniteta, naranče sadrže i nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Jedna naranča sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

Također, ovo je voće najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka. Redovito konzumiranje naranče upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva. U soku naranče su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva.Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti  bubrega ili mokraćnog mjehura.

Osim što uživamo u samoj voćci, u prehrani možemo iskoristiti i narančine listove. Naime, listovi gorke naranče odlično djeluju kod ublažavanja tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg nervnog sistema. Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje. Narančina kora pak služi kao stimulans nervnog sistema, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.

Cvjetovi gorke naranče općenito su jedno od najboljih sredstava za dizanje raspoloženja. Zbog ugodnog mirisa i ljekovitih svojstava koriste se u proizvodnji eteričnog ulja bergamota,  koje služi protiv depresije i anksioznosti. Eterično ulje naranče, koje se dobiva tiještenjem kore, pokazalo se kao izvanredno antiseptičko sredstvo i analgetik protiv bolova u želucu. Naranče prijaju uz praktički sve vrste jela, a od njih možeš pripremati džemove i sirup,  koricu možeš kandirati ili koristiti ribanu. Obožavamo ih u kolačima, raznim slasticama, čokoladnim delicijama, ali i same za sebe – kao ukusan voćni .

Zaključno, svakako bi trebali tokom zime pojesti barem jednu naranču dnevno i to zato što će ta mala količina tog ploda za tvoj organizam učiniti čuda. Poboljšat će ti se izgled kože i kose, krvni pritisak će ti biti niži, smanjit će ti se upale kod artritisa, zaštitit ćeš zdravlje kardiovaskularnog sistema i još k tome zaštiti se od virusa i bakterijskih infekcija. Oguli jednu naranču već danas i učini nešto dobro za svoje tijelo, piše rtl.hr.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button