Zanimljivosti

Nar/šipak: Kako ga očistiti bez po muke! VIDEO

Smatra se da je nar jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i hurmom (4000 do 3000 g pr.K.). Tokom stoljeća predstavljao je simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistična iscjeliteljska svojstva, ali i praktičnu primjenu kao boja ili ukras. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea.

Tajne šipka

Nauka se tek kratko vrijeme zabavlja razotkrivanjem njegovih tajni: istražuju se nutritivni i ljekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobiva iz sjemenki. Tako je šipak proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu pozornosti, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.

Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični.

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma. Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stjenki krvnih žila. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zubi. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporuča se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i sok koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila.

Čuvanje

Plod nara možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje, u hladnjaku se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Sok od šipka je put do vitke i zdrave linije

Rubinski sok od nara veliki je pomoćnik pri skidanju nakupljenog viška kilograma na struku i trbuhu, pogotovo kod muškaraca, otkrili su britanski stručnjaci. Nakon samo mjesec dana svakodnevnog pijenja soka od šipka sudionici istraživanja bili su manje skloni razvoju masnih stanica na trbuhu, imali su niži krvni tlak, a time i rizik od infarkta, moždanog udara te bolesti bubrega, otkrili su istraživači sa Univerziteta Edinburgh. Smatraju kako sok od šipka može pomoći ženama i muškaraca da se riješe neugodnog “šlaufa”, a posebno je učinkovit u muškaraca.

Stručnjaci drže da sočni sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je izravno povezana s taloženjem masti na trbuhu, kao i s povećanim rizikom od srčanih bolesti te dijabetesa tipa dva. To voće rubinske boje sadrži triput više antioksidansa od zelenog čaja ili crnog vina. Antioksidansi su ključni u borbi protiv slobodnih radikala koji uništavaju DNK i membrane stanica. Šteta koju radikali čine rezultira različitim bolestima, uključujući i rak. Šipak je učinkovit i u liječenju osteoartritisa, a pijenje njegova soka tokom trudnoće štiti mozak novorođenčadi tokom traumatičnih porođaja, pokazala su istraživanja.

Domaći sokovi od šipka

1. Očistite oko 1 kg bobica od opne. U video linku ispod članka možete vidjeti kako vrlo čisto, brzo i jednostavno očistiti šipak. Djeluje – isprobali smo!

Stavite zatim u posudu red bobica šipka, pospite malo smeđim trščanim šećerom, pritisnite rukama i ponavljajte više puta dok ne potrošite bobice. Ostavite tijekom noći, izmiješajte, ostavite još nekoliko sati pa sameljite u blenderu. Procijedite i napunite boce. Pije se blago razrijeđen vodom.

2. Prerežite šipak na pola i ocijedite ga na citruseti. Pije se nerazrijeđen.

KAKO OČISTITI ŠIPAK BEZ PO MUKE

atma.hr

Povezani članci

Back to top button