Nauka i tehnologija

Namaz i medicina: Ruku’ i sedžda kao lijek za tjelesna i psihička oboljenja

Preveo: Nedim Botić

 Prema rezultatima naučnih ispitivanja, pregibanje i sagibanje tijela koji se čine tokom namaza dovode do jačanja abdominalnih, nožnih i bedrenih mišića. Položaji tijela u namazu poboljšavaju i aktivnost intestinalnog trakta (crijeva), tako pomažući kod problema s pražnjenjem crijeva. Ruku’ i sedžda dovode do smanjenja krvnog pritiska, te poboljšavaju cirkulaciju krvi do svih dijelova tijela.

S fiziološke tačke gledišta, sedžda je vid tjelesne aktivnosti koja dovodi do oslobađanja stresa i negativnog naboja iz tijela, poboljšava psihofičke sposobnosti, aktivira cirkulaciju, poboljšava koncentraciju, i podučava čovjeka strpljenju i smirenosti.

Dok borave na sedždi, vjernici su najbliži njihovom Gospodaru. Sva stvorenja čine sedždu i pokoravaju se Allahu Uzvišenom uključujući Sunce, Mjesec, zvijezde, drveće i svaku ćelija u našem tijelu i svaki atom u ovom prostranom univerzumu.
S svakom novom sedždom, Allah nam povećava deredže, duhovno i religijski nas uzdižući na veće nivoe.

Razmislimo malo o primjeru onih ljudi koje Uzvišeni hvali u Kur’anu: “A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: “Mir vama!”, i oni koji provode noći pred Gospodarom svojim na tlo padajući i stojeći.“ Kur’an, Furkan, 63-64.

Koja je nagrada za njihovo padanje na sedždu tokom časova noći? Uzvišeni odgovara na spomenuto pitanje, i to u istoj suri: “Oni će biti, za ono što su trpjeli, odajama džennetskim nagrađeni i u njima će pozdravom i blagoslovom biti susretani, u njima će vječno ostati, a kako su one divno prebivalište i boravište!“ Kur’an, Furkan, 75-76.

Razmislimo o tome kako je Uzvišeni Allah povezuje čin sedžde i vrlinu strpljenja, što je dodatni dokaz da je sedžda lijek za nervnu napetost i pomaže ljudima da budu strpljiviji i izdržljiviji. 

Autor: dr. AbduldaemAl-Kaheel

Izvor: kaheel7.com

minber.ba

Povezani članci

Back to top button