Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Nakon Erdogana, i emir Katara “zadao udarac” es-Sisiju: U Egiptu je bio puč

Nakon Erdogana, i emir Katara “zadao udarac” es-Sisiju: U Egiptu je bio puč

Nakon žestokog obrušavanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na generala es-Sisija i njegovu pučističku vlast, što je izazvalo burne reakcije egipatskog ministarstva vanjskih poslova, ali i njihovih kolega iz Emirata, i emir Katara je u svom intervjuu za CNN iznio stav o dešavanjima u Egiptu, koji se, svakako, neće svidjeti egipatskim vlastima. On je kazao da ono što se dogodilo u Egiptu je klasični državni udar koji je s vlasti smijenio legalnog i legitimno izabranog predsjednika države.

U intervjuu za CNN sa Christiane Amanpour, on je naglasio da tvrdnje kako Katar podržava Muslimansku braću su lažne. On je naveo da je Katar podržavao svaku egipatsku vladu od kako je smijenjen Husni Mubarak.

Emir Temim je također kazao da su Muslimanska braća bili uplašeni i da im je prijetila opasnost, pa su u Kataru našli svoje utočište i sigurnost. Oni su u Kataru, istakao je emir, dobrodošli sve dok se ne bave političkim poslovima u toj državi. Katar nije protjerao vodstvo ovog pokreta, mnogi od njih su još u Kataru, a neki su ga svojevoljno napustili. Oni su obaviješteni, kazao je emir, da Katar neće tolerisati njihovo miješanje u političke procese arapskih zemalja. Ovim svojim stavom, emir Katara je zauzeo stav sličan Erdoanovom, koji je, podsjećamo, u srijedu pred Generalnom skupštinom napao pučističke vlasti u Egiptu.

Što se tiče odnosa Katara sa Hamasom, Amanpour je upitala da li će Katar nastaviti sa podrškom Hamasu.

Emir je kazao: „Mi podržavamo cijeli palestinski narod. Vjerujemo da je Hamas veoma važan dio palestinskog naroda“.

On nastavlja: „Koja je razlika između Hamasa od prije deset godina i Hamasa sada? Vjerujem da je razlika u tome što je Hamas sada znatno realističniji. Oni vjeruju u mir i žele mir. Ali je i na drugoj strani da vjeruje u mir i da bude znatno realnija“.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top