Ekonomija

Najveća turska korporacija ulazi na bh. tržište

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je Tamera Hasimoglua, predsjednika Grupacije za turizam, prehranu i prodaju najveće turske korporacije Koc Holding, koji ga je informisao o planovima te korporacije za ulazak na bosanskohercegovačko tržište i o stepenu realizacije projekta.

Naglašeno je da se projekat odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu, te da se radi o otvaranju značajnog broja novih radnih mjesta.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dao je punu podršku uspješnom početku rada Koc Holdinga u Bosni i Hercegovini, sa očekivanjem proširenja poslovnog djelovanja.

Sastanak sa premijerom FBiH

S predsjednikom Koç Holdinga je razgovarao i predsjednik Federacije BiH Fadil Novalić.

On je predstavio projekat izgradnje industrijske zone u Unsko-sanskom kantonu, s ciljem jačanja ekonomske saradnje i izvoza, ali i direktnih stranih ulaganja na području Federacije BiH.

– Danas smo najvećoj turskoj kompaniji prezentirali neke od potencijala za ulaganje u privredu na području Federacije. Projekat izgradnje industrijske zone u Unsko-sanskom kantonu je veoma značajan za taj kanton, ali i cijelu Federaciju BiH – kazao je Novalić.

Kaže da su istaknute prednosti za ulaganja u ovom, ali i drugim područjima FBiH te je Novalić izrazio uvjerenje da će Upravni odbor kompanije prepoznati važnost investiranja u konkretni projekt koji nudi mogućnost za jačanje privredne saradnje.

Predstavnici turske kompanije iskazali su interes za predstavljeni projekt, kao i spremnost za druga ulaganja u Federaciji.

Koç Holding je najveći konglomerat u Turskoj i jedina turska kompanija koja se nalazi na listi Fortune Global 500.

Riječ je o turskom industrijskom, trgovačkom i finansijskom koncernu koji obuhvata više od 100 preduzeća iz područja energetike, automobilske i prehrambene industrije, elektronike, informacijske tehnologije, te finansijskih usluga i turizma.

Ova kompanija trenutno radi na investiciji uspostavljanja duty-free trgovina širom Bosne i Hercegovine u kojima bi posao trebao dobiti oko 1.000 ljudi.

Koc Holding ima više od 90.000 zaposlenih.

Biznisinfo

Povezani članci

Back to top button