Kulinarstvo

Najjednostavnija pita od gotovih jufki: Gužvara sa sirom i jajima spremna je za pola sata

Gužvana pita ili jednostavno gužvara je starinsko jelo zastupljeno na području Balkana. Iako se ranije pravila od domaćih jufki, danas je često zastupljena i ona od gotovih jufki.

Uz ovu pitu možete koristiti i maslinovo ulje te feta ili neki drugi sličan sir, ali u tom slučaju prilagodite količinu soli kako vam pita ne bi bila previše slana.

Sastojci koji će nam biti potrebni su:

  • 500 grama gotovih jufki
  • 500 grama svježeg sira
  • četiri jajeta
  • 100 mililitara mineralne vode
  • 50 mililitara ulja
  • jedna kašičica soli

    Priprema:

    U jednoj zdjeli umutite jaja pa dodajte sol, sir, mineralnu vodu i ulje te ponovo umutite. Tepsiju premažite s malo ulja pa stavite četiri lista jufke na dno. Kada ste obložili dno tepsije, uzmite po jednu koru, zgužvajte je, umočite u smjesu i redajte u tepsiju. Ponavljajte postupak sve dok vam ne ostane jedna kora i otprilike četiri kašike smjese.

    Na kraju, stavite posljednju jufku i prelijte je ostatkom smjese. Ukoliko želite, pitu možete posuti susamom ili drugim sjemenkama. Stavite pitu u prethodno zagrijanu rernu te pecite 20 minuta na 200 stepeni odnosno dok ne porumeni.(klix.ba)

    akos.ba

Povezani članci