Najjednostavnija pita od gotovih jufki: Gužvara sa sirom i jajima spremna je za pola sata
Gužvana pita ili jednostavno gužvara je starinsko jelo zastupljeno na području Balkana. Iako se ranije pravila od domaćih jufki, danas je često zastupljena i ona od gotovih jufki.
Uz ovu pitu možete koristiti i maslinovo ulje te feta ili neki drugi sličan sir, ali u tom slučaju prilagodite količinu soli kako vam pita ne bi bila previše slana.
Sastojci koji će nam biti potrebni su:
- 500 grama gotovih jufki
- 500 grama svježeg sira
- četiri jajeta
- 100 mililitara mineralne vode
- 50 mililitara ulja
- jedna kašičica soli
Priprema:
U jednoj zdjeli umutite jaja pa dodajte sol, sir, mineralnu vodu i ulje te ponovo umutite. Tepsiju premažite s malo ulja pa stavite četiri lista jufke na dno. Kada ste obložili dno tepsije, uzmite po jednu koru, zgužvajte je, umočite u smjesu i redajte u tepsiju. Ponavljajte postupak sve dok vam ne ostane jedna kora i otprilike četiri kašike smjese.
Na kraju, stavite posljednju jufku i prelijte je ostatkom smjese. Ukoliko želite, pitu možete posuti susamom ili drugim sjemenkama. Stavite pitu u prethodno zagrijanu rernu te pecite 20 minuta na 200 stepeni odnosno dok ne porumeni.(klix.ba)
akos.ba