Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Kako koristiti “storytelling” u CV-ju za bolji efekat u traženju posla

Biografije "pripovijedanja", odnosno CV-jevi sa elementom "storytellinga" su uvjerljivi i privlačni. Oni pomažu ljudima da se istaknu kao kreativni pojedinci izvan okvira samog radnog mjesta ali ih i približavaju poslodavcima kao "stvarno biće" ne tek podatak na papiru.

Ako se pripremate za prijavu za posao i tražite način da se istaknete, možda ćete imati koristi od ubacivanja “stotrytellinga” u standardni format CV-ja.

U nastavku par savjeta koji vam mogu olakšati pisanje takvog CV-ja.

Šta je ustvari CV zasnovan na priči?

Format CV-ja zasnovan na pričama, takođe poznat kao format biografije sa pripovjedanjem ili narativnim CV-jem, kreativna je i ekspresivna alternativa tradicionalnom CV-ju sa stavkama.

Sam dokument ima neke sličnosti sa tradicionalnim CV-jem. Na primjer, oba formata koriste zaglavlje i koriste samo jednu stranicu i oba opisuju nečiju profesionalnu karijeru i lične atribute.

CV sa “storytellingom” je jedinstven po tome što više dijelova uključuje formu pasusa, a namijenjen je čitanju kao kratka priča u kojoj je aplikant glavni junak.

Formati CV-ja zasnovani na pričama ili pripovedanju imaju za cilj da privuku čitaoca. To je prilika da se povežete sa menadžerom za zapošljavanje kao da se vodi intervju.

Korištenje ovog formata je kreativno i dizajnirano je da pomogne vašem CV-ju da bude prepoznatljiv.

 

Najistaknutiji element formata ovog CV-ja je to što priča priču.

Pobrinite se da vaš dokument ima odjeljak koji govori potpunu priču koristeći početak, sredinu i kraj

Evo liste elemenata za pisanje koje treba koristiti prilikom kreiranja “storytelling CV-ja”:

  • Početak
  • Likovi
  • Glavni dio
  • Razrada
  • Konflikt
  • Rezolucija/Odluka
  • Lekcija      

Istaknite kako reagujete na izazove

Cilj korištenja ovakvog CV-ja stvaranje naracije u kojoj ste vi junak. Kada pričate svoju priču, trebali biste biti protagonist. Svaki uvjerljiv protagonist suočit će se s izazovima, ali kako biste osigurali da vaša priča bude herojska priča, a ne tragedija, pobrinite se da bude pozitivna i da prikazuje vaše najpoželjnije kvalitete i osobine.

Morate opisati izazove s kojima ste se profesionalno suočili i objasniti načine na koje ste se nosili ili upravljali tim situacijama. Dva odjeljka u vašem CV-ju koji su najprikladniji za isticanje vaše sposobnosti da se suočite s izazovima i nedaćama su odjeljak sa sažetkom profesionalne ili karijere i odjeljak o vašem radnom iskustvu.

Pokažite kakav uticaj imate na radnom mjestu

Vaš uticaj na radnom mestu predstavlja vašu sposobnost da pozitivno utičete na promjene i postignete rezultate u svom okruženju. Kada pišete CV koristeći ovaj kreativni i stilski format, priuštite sebi priliku da opišete uticaj i učinak koji ste imali tokom svoje karijere. Dajte sve od sebe da čitatelju pokažete vrijednost koju ste dodali kompanijama u kojima radite, kao i vrijednost koju vaša jedinstvena iskustva i sposobnosti mogu dodati kompaniji i radnoj ulozi za koju se prijavljujete.

 

Ovo je šest koraka koje treba poduzeti za izradu kreativnog CV-ja koji čitaocu govori kohezivnu priču o vašem profesionalnom životu:

1. Napravite “naslov” koji privlači pogled

Prvi korak u izradi životopisa koristeći “storytelling” ili narativni format je kreiranje naslova koji privlači poglede. Vaš naslov i dio zaglavlja trebali bi djelovati slično kao naslovnica knjige.

Vaše ime bi trebalo da se pojavi u sredini i velikim fontom na vrhu sekcije. Vaša lična izjava o brendu treba direktno pratiti vaše ime, a također bi trebala biti centrirana na stranici.

Kada pišete svoju ličnu izjavu o brendu, zapamtite da bi ovaj dio trebao biti kratka reklama koja karakterizira ko ste vi kao profesionalac i trebala bi reći vašem budućem poslodavcu šta može očekivati ​​od vas na radnom mjestu.

Ponekad je izjava o ličnom “brendu” smiješna, privlačna ili pametna, ali uvijek treba biti autentična onome ko ste. Odjeljak zaglavlja također treba sadržavati vaše osnovne kontakt informacije.

2. Napišite kratki sažetak karijere

Sažetak vaše karijere je prvi dio vašeg CV-ja koji slijedi neposredno nakon zaglavlja vašeg dokumenta. Kada koristite “storytelling” format, ovaj odjeljak bi trebao biti napisan u formi pasusa i trebao bi se čitati kao naracija.

Koristite sve osnovne značajke pripovijedanja uključujući kreiranje okruženja, sukoba, zapleta i rješenja. Većina poslodavaca i regrutera navikla je čitati biografije koji uključuju naznake i skraćeni jezik. Odjeljak sa sažetkom karijere može vam pružiti priliku da se istaknete među ostalim kandidatima.

Međutim, kako nije standardno pisati u obliku pasusa u svom CV-ju, važno je da naracija koju pišete bude zanimljiva i da privuče pažnju vašeg čitaoca. Budite što uvjerljiviji kada pišete svoju priču i dajte sve od sebe da čitatelju date do znanja ko ste i kako ste se našli u poziciji u kojoj ste danas.

3. Uključite dio tradicionalnog obrazovnog iskustva

Navedite svoja obrazovna iskustva direktno nakon odjeljka sa sažetkom svoje karijere.

Trebalo bi da bude napisano korištenjem tradicionalnih tačaka. Pisanje ovog odjeljka korištenjem kratkih informativnih tačaka omogućava čitaocu da sazna o vašim obrazovnim iskustvima i akreditivima, i omogućava čitaocu – koji je vjerovatno naviknut na skeniranje dokumenata – priliku da napravi pauzu od čitanja pasusa.

Pored toga, korištenje tačaka za nabrajanje u ovom odjeljku pomaže vizuelnom razbijanju stranice i osigurava da na dokumentu ima dovoljno bijelog prostora. Ne zaboravite uključiti razmak u svoj CV- važno je to za vizualni dizajn, čitljivost i organizacijsku privlačnost.

4. Objasnite napredak koji ste postigli na poslu

Odjeljak za vaša profesionalna iskustva i radne uloge u vezi s poslom trebao bi direktno pratiti vaše obrazovno iskustvo i odjeljak o akreditivima.

U ovom odeljku treba da istaknete napredak koji ste postigli na svakoj poziciji koju ste obavljali. Najvažnija komponenta je vaša sposobnost da pokažete čitaocu kako pristupate i savladavate izazove i kako vaš učinak ili jedinstvene osobine ličnosti pozitivno utiču na kompanije u kojima radite.

Da biste uključili stil “storytellinga”, uz istovremeno razmatranje čitljivosti i vizualnog oblikovanja, razmislite o opisu svake uloge koristeći dvije tačke. Možete odabrati da koristite naznake kao što su izazovi i ishodi, ili kako je počelo i kako je završilo. Koji god jezik da odaberete, zapamtite da svaka radna uloga koju navedete u svom CV-ju treba biti oblikovana na isti način kao i ostale.

5. Navedite svoje vještine i sposobnosti

Posljednji dio vašeg CV-ja trebao bi biti lista vaših vještina i sposobnosti.

Trebao bi se pojaviti na dnu vašeg dokumenta u formatu za nabrajanje. Ova lista bi trebala biti mješavina vaših tehničkih sposobnosti i kompetencija te profesionalnih i međuljudskih vještina koje posjedujete.

Jezik koji koristite u svojim tačkama za nabrajanje treba da bude djelotvoran i mjerljiv kada je to moguće, a svaka tačka treba biti sažeta u poređenju s drugim odjeljcima. Korištenje tačaka za nabrajanje u ovom odjeljku povećava čitljivost i pomaže u stvaranju vizuelno privlačnijeg formata dizajna koji uključuje malo bijelog prostora na stranici.

6. Pregledajte i uredite po potrebi

Posljednji korak u pisanju vašeg CV-ja sa “storytellingom” je pregledavanje onoga što ste napisali i uređivanje po potrebi.

Kada pišete netradicionalni CV, zapamtite da kršite “tradiciju” kako biste se istakli i bili nezaboravni. Kad god prekršite “konvenciju”, ključno je da utisnete na čitaoca svoje razumijevanje i znanje o “konvenciji” koju kršite.

Iz tog razloga, faza uređivanja je neophodna za bilo koji format biografije kroz naraciju.

Obavezno pregledajte svoj dokument i za ispravnu gramatiku, stil i pravopis. Također možete odabrati da pokažete svoj CV prijatelju ili mentoru od povjerenja ili ćete možda htjeti zalijepiti svoj dokument u softverski sistem ili program za provjeru gramatike.

Kada budete sigurni da je vaš dokument bez grešaka, možete poslati svoj CV u ovom formatu i prijaviti se za posao.(izvor:akta.ba)

akos.ba

 

Povezani članci